RBI objavila drugo izdanje Fintech Atlasa za zemlje SIE

0
745
RBI objavila drugo izdanje Fintech Atlasa za zemlje Srednje i Istočne Evrope

Raiffeisen Bank International (RBI) je objaviladrugo izdanje svog Fintech Atlasa za Srednju i Istočnu Evropu (SIE). Atlas daje detaljan pregled 19 fintech ekosistema u SIE. Ovo ne znači samo ažuriranje podataka o veličini ekosistema, najvažnijim fintech-ima, najvećim investitorima, kao i spremnosti stanovništva ovih zemalja za digitalno bankarstvo.
Fintech Atlas za SIE za 2019. godinu se također fokusira na vruću temu Otvorenog bankarstva kao odgovora na drugu Direktivu o platnim uslugama (PSD2) izdatu od strane Evropske unije. Dalje, ovo izdanje nudi više intervjua sa vrhunskim partnerima kao što su fintech osnivači, predstavnici nacionalnih banaka i stručnjaci iz različitih organizacija povezanih sa fintech-om.

Fintech Atlas za SIE za 2019. se fokusira na vruću temu Otvorenog bankarstva

Veliki potencijal SIE u pogledu fintech-a već je iskazan kroz prvo izdanje Fintech Atlasa, a sada je potvrđen u ovom aktuelnom izdanju.
“Ne samo da je sve veći broj klijenata digitalnog bankarstva zainteresovanih za inovativna bankarska rješenja, nego su i mnoga tržišta SIE postala prave žarišne tačke za fintech. Ovo je evidentno iz povećanja investicija u fintech, kao i osnivanja povezanih udruženja i programa inkubacije“, izjavio je Christian Wolf, rukovodilac Strateških partnerstava i ekosistema u RBI. Obziom na navedeno, te uz uvjerenje u značaj fintech-a, RBI vodi najveći program fintech partnerstva u SIE – Elevator Lab. Ovaj program je takođe vrijedan izvor informacija koje su uključeneu Fintech Atlas za SIE za 2019.
Povodom objaveFintech Atlasa SIE za 2019., upriličen je online događaj tokom kojeg se predstavio stručni inkubator uz ključne navode Christiana Wolfa te Guntera Deubera, direktora Odjela za Ekonomiju/stalne prihode/devizne poslove u Raiffeisen Researchu. Događaj je završen panel diskusijom na temu razvoja fintecha i Otvorenog bankarstva u SIE uz nekoliko ključnih učesnika iz područja bankarstva i finansijskih inovacija.
Atlas je dostupan za besplatno preuzimanje na www.fintechatlas.com.