Recesija u Njemačkoj: Autoindustrija pod najvećim pritiskom

0
902
Stanje njemačkog industrijskog sektora pogoršalo se u julu, autoindustrija pod najvećim pritiskom

Indeks menadžera nabavke (PMI), koji prati proizvodni i uslužni sektor, pao je na 51,4 poena u julu sa 52,6 poena iz juna, saopštila je londonska kompanija IHS Market koja izračunava taj indeks.
Najnoviji podatak je podbacio u odnosu na prognozu ekonomista koji su predviđali PMI indeks od 52,3 poena i najniži je od marta ove godine. Međutim, indeks PMI je i dalje iznad granice od 50 poena koja razdvaja rast od pada sektorske aktivnosti.
“Stanje njemačkog industrijskog sektora se kretalo od lošeg ka još gorem u julu”, rekao je Fil Smit, glavni ekonomista IHS Marketa, i ukazao na ubrzani pad izvoznih porudžbina, najizraženiji u posljednjih deset godina.
“Automobilska industrija je poslovni sektor pod najvećim pritiskom”, ocjenjuje ekonomista Marketa Kris Vilijamson.
On je za takvu situaciju okrivio trgovinske sporove, Brexit i pad inostrane tražnje za njemačkim automobilima, kao i drugim industrijskim proizvodima, prenosi B92. Podaci iz ankete i drugi ekonomski pokazatelji ukazuju na blagi pad bruto domaćeg proizvoda Njemačke u drugom i trećem kvartalu, što bi se smatralo tehničkom recesijom, dodao je Vilijamson.