Redizajnirani Audi Q8 dobio nova svjetla i čišći dizajn

0
196
Vanjski dizajn s novom prednjom i stražnjom maskom naglašava snažan karakter SUV coupéa

Audi je osvježio Q8, svoj najistaknutiji model iz Q linije, vizualnim i funkcionalnim dodacima koji naglašavaju snažan karakter SUV coupéa. Tako je ovaj model prvi put opremljen HD matrix LED glavnim svjetlima s laserom kao dodatnim dugim svjetlom, dok su straga ugrađena digitalna OLED stražnja svjetla s mogućnošću odabira četiri dizajna.
Novi točkovi (dimenzije od 21 do 23 inča), boje, dekorativni umetci i sjedala s kontrastnim šavovima naglašavaju vodeću poziciju među Q modelima.
Audi je reducirao dekorativne elemente kako bi vozilu pružio pročišćeniji dizajn. Kako bi se na prvi pogled mogli razlikovati osnovni paket, paket eksterijera S line i model S, tako su zaštita podvozja, letvice na vratima i difuzor u osnovnom modelu istaknute bojom, što naglašava robustan offroad izgled. Novitet za sve agregate Audija Q8 predstavlja ispušni sistem.
Kako bi se dodatno naglasio karakter Q8 modela, u ponudi su tri nove vanjske boje. Audi Sport GmbH nudi Sakhir zlatnu i Ascari plavu te Chili crvenu, sve tri kao metalik boje.
Već u serijskoj opremi Q8 nudi komforan osjećaj vožnje zahvaljujući uravnoteženom voznom postroju s čeličnim oprugama s regulacijom amortizera. Kao opcijska oprema mogu se odabrati elektronički regulirane pneumatske opruge s kontinuirano adaptivnim sistemom amortizera.
Pri maloj brzini stražnji točkovi se okreću do pet stepeni, pa je promjer zaokreta smanjen za do jedan metar. Pri većim brzinama se istovremeno osjeća veći komfor i stabilnost jer se stražnji točkovi okreću u istom smjeru kao i prednji.
Što se tiče pogona, ponudu otvara 45 TDI quattro, 3-litreni dizel koji nudi 231 KS i izdašnih 500 Nm okretnog momenta. Snažnija verzija isporučuje 286 KS i 600 Nm okretnog momenta. Ovaj veliki SUV ubrzava od nula do 100 km/h za 6,1 sekundu sve do najveće brzine od 241 km/h.

Audiju Q8 TFSI sa 6-cilindričnim benzinskim motorom isporučuje 250 kW / 340 KS

U Audiju Q8 55 TFSI 6-cilindrični benzinski motor radi s obimom od tri litre i direktnim ubrizgavanjem, a isporučuje 250 kW (340 KS). Razvija maksimalni okretni moment od 500 Nm u širokom rasponu broja okretaja od 1370 do 4500 o/min. Benzinski motor s turbopunjačem ubrzava Audi Q8 od nule do 100 km/h za 5,6 sekundi. Najveću brzinu postiže na elektronički ograničenih 250 km/h.
Svi V6 motori u Audiju Q8 rade zajedno s 8-stepenim tiptronic mjenjačem, konstantnim pogonom na sve točkove quattro i mild-hybrid sistemom, koji može smanjiti potrošnju do 0,5 litara na 100 kilometara. Njegove najvažnije komponente su litij-ionska baterija i starter generator s remenskim prijenosom (RSG), koji glavnu električnu mrežu SUV coupea od 48-V napaja strujom. Kod usporavanja, RSG omogućuje snagu rekuperacije do osam kilovata i pohranjuje je u bateriju.
Dolazak prvih vozila u salone u Hrvatskoj predviđen je u decembru 2023. godine, piše Autonet.hr.