Regionalna saradnja ključna za ostvarenje globalnih ciljeva

0
159
Dvodnevna regionalna konferencija o SDG-ovima održana je u Sarajevu

Konferencija posvećena implementaciji Ciljeva održivog razvoja (SDGs) održana je u Sarajevu 29. i 30. novembra 2021. godine.
Učesnici konferencije bili su predstavnici institucija odgovornih za provođenje Agende 2030 i koordinaciju politika u pet zemalja regiona: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. Pored njih, u konferenciji su učestvovali i predstavnici Ambasade Švedske u BiH, Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA) i Ujedinjenih nacija.
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija podsjetio je prisutne na otvaranju konferencije da je u aprilu 2021. godine Vijeće ministara BiH usvojilo Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja u BiH.
“Ovaj dokument je dobar primjer saradnje u pripremi, ali i usvajanju, jer strukturu čine predstavnici svih relevantnih nivoa vlasti u BiH”, rekao je Tegeltija.
Dr Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH, istakla je da je nedavno usvojeni Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja u BiH, kao i uspostava Vijeća za praćenje implementacije Ciljeva u BiH, dokaz da je napredak moguć.
“Bosna i Hercegovina je voljna doprinijeti globalnom opredjeljenju ka postizanju Ciljeva održivog razvoja i na taj način unaprijediti vlastitu agendu održivog razvoja u zemlji”, kazala je Macdonald.

Eva Gibson Smedberg, šefica razvojne saradnje pri Ambasadi Švedske u BiH, naglasila je da je Švedska podržala izradu Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja u BiH.
“Veoma smo zadovoljni što su dokument podržali različiti nivoi vlasti. Pred nama je puno posla koji će zahtijevati snažan angažman i čvrstu posvećenost svih”, rekla je Smedberg.
Ratka Sekulović, direktorica ReSPA-e, u uvodnom govoru kazala je da ReSPA, kroz aktivnosti izgradnje kapaciteta i umrežavanja, doprinosi razvoju politika i saradnji u regionu.
“Koordinacija politika se također spominje u paketu proširenja EU, koji je objavljen u oktobru. Sve zemlje zapadnog Balkana se snažno pozivaju da preduzmu ozbiljnije korake za poboljšanje u ovoj oblasti”, kazala je Sekulović.
Konferencija se posebno bavila kreiranjem, koordinacijom i implementacijom politika koje doprinose ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja u okviru šireg sistema strateškog planiranja i upravljanja razvojem u zemljama regiona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here