Robna razmjena BiH i Turske do kraja godine dostići će dvije milijarde KM

0
910
Šarović - Zeybekci: Izvoz iz BiH u Tursku zadnjih mjeseci premašio je izvoz iz Turske u BiH

Izvoz iz BiH u Tursku zadnjih mjeseci premašio je izvoz iz Turske u BiH, istaknuto je na današnjem sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića i ministra ekonomije Republike Turske Nihata Zeybekcija.
“Očekujemo da će obim robne razmjene do kraja godine dostići dvije milijarde KM s posebnim fokusom na poljoprivredni izvoz, izvoz mesa i mesnih prerađevina“, istakao je turski ministar naglašavajući da su ekonomski parametri saradnje u stalnom porastu.
Nakon intenzivnih pregovora i rada, uspješno se finalizuje i Sporazum o slobodnoj trgovini koji će doprinijeti daljem usponu ukupne razmjene između dvije zemlje, istaknuto je na sastanku, uz napomenu da je samo izvoz brašna u odnosu na protekli period povećan za 16 puta.
Ministar Šarović posebno se osvrnuo na potrebu preduzimanja koraka na stvaranju uslova za značajnija ulaganja turskih investitora. Ocijenjeno je da stepen investiranja dovoljno ne prati uzlazne trgovinske odnose, te da će akcenat u narednom periodu biti stavljen upravo na uklanjanje birokratskih barijera koje onemogućavaju veće investiranje u BiH.
Turska je izrazila spremnost da se najmanje na pet godina garantuje izvoz mesa iz BiH u Tursku, što može omogućiti dugoročne planove za ulaganje u taj sektor. Produženi su rokovi za realizaciju kredita Turske za razvojne projekte iz oblasti poljoprivrede i druge projekte.
Najavljen je i skori trilateralni sastanak resornih ministara Bosne i Hercegovine, Republike Srbije i Republike Turske, te otvaranje privrednog predstavništva BiH u Istanbulu.