Rolex sat Paul Newmana prodan na aukciji za 17,8 miliona dolara

0
1825
Sat marke Rolex glumca Paul Newmana prodan je na aukciji za rekordnih 17,8 miliona dolara

Ručni sat marke Rolex koji je pripadao holivudskoj zvijezdi Paulu Newmanu prodan je na njujorškoj aukciji za rekordnih 17,8 miliona dolara.
Sat je poklon njegove supruge Joanne Woodward u vrijeme kada su 1969. zajedno snimali film ‘Winning’. Joanne je na satu ugravirala ‘Vozi pažljivo, Ja’, pišu britanski mediji.
Još jedan sat supruga mu je poklonila 1984., a Daytona Rolex je glumac darovao tadašnjem mladiću svoje kćeri, Jamesu Coxu, koji je sat nedavno odlučio ponuditi na aukciji.
Sat od nehrđajućeg čelika prodan je nepoznatom kupcu koji se natjecao telefonom, za 17,8 miliona dolara, što je puno više od očekivanih milion dolara na koliko je procijenjen prije aukcije.
Riječ je o rekordnoj cijeni postignutoj za ručni sat prodan na aukciji, a drugi rekord drži džepni sat marke Patek Philippe koji je 2014. prodan za 24 miliona dolara, prenosi Hina.
U filmu ‘Winning’ Newman je igrao vozača trkaćih automobila, ulogu koja je potaknula njegov interes za automobilskim sportom. Poznato je da je glumac bio ljubitelj brzih automobila i utrka. Godine 1979. osvojio je drugo mjesto (prvi u klasi) na 24 sata Le Mansa. Drugi najveći uspjeh mu je bila pobjeda u klasi na utrci 24 sata Daytone 1990. godine. Zanimljivo je da je za vrijeme utrke u Le Mansu imao 54 godine, a u Daytoni čak 70.
Newman je umro 2008. u dobi od 83. godine.