RS: Bruto domaći proizvod u prvom kvartalu porastao 2,9 posto

0
74
Rast bruto domaćeg proizvoda u prvom tromjesečju 2024. godine

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u bh. entitetu Republika Srpska u prvom tromjesečju 2024. godine, u odnosu na prvi kvartal 2023. godine, iznosio je 2,9%.
Posmatrano po područjima klasifikacije djelatnosti, u prvom tromjesečju 2024. godine značajan realni rast bruto dodate vrijednosti zabilježen je u područjima: Finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja za 8,8%, Trgovina na veliko i trgovina na malo, opravka motornih vozila, motocikala; Saobraćaj i skladištenje; Djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo za 8,1%, Informacije i komunikacije za 5,8%, dok je realni pad bruto dodate vrijednosti zabilježen u područjima: Vađenje ruda i kamena; Prerađivačka industrija; Proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija; Snabdijevanje vodom, kanalizacija, upravljanje otpadom i djelatnosti sanacije (remedijacije) životne sredine za 4,2% a od toga u Prerađivačka industrija za 5,1%.
Bruto domaći proizvod u RS u prvom kvartalu 2024. u odnosu na prvo tromjesečje 2023. godine nominalno je veći za 7,3 posto, saopćio je Zavod za statistiku RS.