RS: Garantovano plasiranje ukupno 36 miliona KM kredita

0
527
Radivoje Krčmar, direktor Garantnog fonda RS: Krediti će pomoći firmama ugroženim pandemijom

Predstavnici Garantnog fonda Republike Srpske potpisali su danas u Banjaluci nove ugovore o garantovanju sa tri komercijalne banke koje učestvuju u Garantnom programu RS za ublažavanje posljedica pandemije virusa korona.
Riječ je o Sberbanci, NLB banci i Addiko banci, a potpisanim ugovorima, uključujući i onaj sa Raiffeisen bankom koji će biti potpisan sutra, garantovano je plasiranje ukupno 36 miliona KM kredita.
Direktor Garantnog fonda Radivoje Krčmar rekao je novinarima da će tokom dana slični ugovori biti potpisani sa još jednom bankom i dvije mikrokreditne organizacije.
On je naglasio da se u skladu sa ovim ugovorima izdaju garancije Republike Srpske bankama koje su ponudile da plasiraju kredite mikro, malim i srednjim preduzećima s ciljem ublažavanja posljedica od korona-krize.
Krčmar je naveo da će krediti pomoći firmama ugroženim pandemijom da očuvaju poslovanje, te je ponovio da je ovdje riječ o svojevrsnoj portfolio garanciji u okviru koje Republika Srpska garantuje iznos od 50 miliona KM, na bazi čega se dalje može ukupno plasirati 238 miliona KM kredita.
“Suština je da će 70% biti iznos garancije u odnosu na odobreni kredit. Ovo je kvalitetan instrument obezbjeđenja sredstava, što će ohrabriti banke da ih plasiraju po povoljnijim uslovima nego do sada, a u skladu sa svojim poslovnim politikama”, rekao je Krčmar, prenos agencija Srna.
Predstavnici Garantnog fonda potpisali su nedavno ugovore o garantovanju sa četiri komercijalne banke (Nova banka, MF banka, UniCredit i Komercijalna banka) koje učestvuju u Garantnom programu za ublažavanje posljedica pandemije virusa korona, a potpisanim ugovorima garantovano je plasiranje 104 miliona KM kredita.
Nakon današnjeg i sutrašnjeg potpisivanja novih ugovora sa bankama i mikrokreditnim organizacijama, biće garantovano plasiranje ukupno oko 160 miliona KM kredita.