RS: Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu porasla 3,4 odsto

0
739
Industrijska proizvodnja u RS-u na godišnjem nivou, u januaru bilježi rast za 3,5%

Ukupna industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u prvom kvartalu 2018. veća je za 3,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je u martu ove u poređenju sa istim mjesecom lani veća za 6,3 odsto, podaci su iz Informacije o statističkim pokazateljima stanja u oblasti prerađivačke industrije, koju je danas prihvatila Vlada RS-a.
Prerađivačka industrija je u prvom kvartalu u odnosu na isti period lani imala pad proizvodnje od dva odsto, dok je u martu 2018. u poređenju sa martom prošle godine zabilježila rast proizvodnje od 2,6 odsto.
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj zaposlenih radnika u ukupnoj industriji u prvom kvartalu 2018. veći je za 3,1 odsto u odnosu na isti period lani, dok je u istom periodu broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji veći za 3,7 odsto.
Privredni subjekti iz prerađivačke industrije imaju najveći uticaj na spoljnotrgovinski bilans Republike Srpske, jer su ostvarili 85 odsto ukupno ostvarenog izvoza RS-a u prvom tromjesečju ove godine. Prerađivačka industrija je u prvom kvartalu 2018. ostvarila obim spoljnotrgovinske razmjene u iznosu od 1,7 milijardi KM, što je više za 13,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je iz Vlade RS.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here