RS: Zbog koronavirusa predložena odgoda plaćanja poreza do juna

0
472
Investiciono-razvojna banka RS potpisala u Banjaluci ugovore sa Sberbankom i Novom bankom

Štab Vlade Republike Srpske za praćenje štetnih posljedica koronavirusa na privrednike tog bh. entiteta predložio je odgodu plaćanja poreza na dobit i svih obaveza po završnom računu za 2019. do 30. juna ove godine.
Obaveze će biti isplaćene u ratama do kraja 2020. godine, saopćeno je iz Vlade RS.
Štab, kojim koordinira predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković, predložio je hitnu isplatu povrata poreza i doprinosa za povećanje plata u 2019. godini. Isplata počinje u ponedjeljak, 16.marta.
Tog dana održat će se sastanak sa svim predstavnicima bankama u RS s ciljem obezbjeđenja grejs perioda za kreditna zaduženja privrednih subjekata.
U prijedlogu mjera za ublažavanje štetnih posljedica koronavirusa na privredne subjekte u RS je i smanjenje parafiskalnih nameta, koje će u završnoj fazi biti realizovano u aprilu 2020. godine.
Kod najugroženijih privrednih subjekata koji rade sa zemljama koje su najteže pogođene virusom korona, vršit će se analiza stanja pojedinačno.
Iz Vlade dodaju i da se za privredne subjekte u RS-u uvodi moratorij na otplatu kredita Investiciono-razvojne banke u trajanju od tri mjeseca.