RS želi aranžman sa MMF-om i nove projekte Svjetske banke

0
281
Premijer Višković razgovarao sa predstavnicima MMF-a, Alina Iancu i Andrew Jewellom

Republika Srpska opredijeljena je za postizanje aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), kao i za nastavak projekata koji se finansiraju iz sredstava Svjetske banke, saopšteno je danas nakon sastanka premijera RS Radovana Viškovića sa predstavnicima tih međunarodnih finansijskih institucija.
Šef Misije MMF-a za BiH Alina Iancu i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewell danas su u Banjaluci razgovarali sa predsjednikom Vlade RS Radovanom Viškovićem, a sastanku je prisustvovala i entitetska ministarka finansija Zora Vidović.
Premijer Višković istakao je da je RS opredijeljena za postizanje aranžmana sa MMF-om, ali bez mjera koje zadiru u ustavno uređenje BiH. Dodao je da aranžman sa MMF-om treba da bude zasnovan na ekonomskim reformama i programima koji će donijeti korist i dobrobit građanima u uslovima globalne nestabilnosti i inflatornih kretanja, saopćeno je iz Vlade RS.
Višković je zahvalio MMF-u na dosadašnjoj podršci RS i BiH za saniranje posljedica pandemije koronavirusa.
Sa Viškovićem je danas razgovarala i novoimenovana direktorica Svjetske banke za Zapadni Balkan Šaošing Ju. Tom prilikom, bilo je riječi o više razvojnih projekata koje RS trenutno provodi u saradnji sa Svjetskom bankom, ali i oni koji tek trebaju biti realizovani.
Višković istakao je da su za RS prioritet realizacija već odobrenih projekata podrške zdravstvenom sektoru i poljoprivrednoj proizvodnji. On je izrazio interes da se projekt energetske efikasnosti javnih objekata, koji je proteklih godina provođen uz podršku Svjetske banke, nastavi i u narednom periodu.
Takođe, Vlada RS zainteresovana je da, uz podršku Svjetske banke, nastavi sa realizacijom projekta podrške novom zapošljavanju, poboljšanja vodovodne mreže u lokalnim zajednicama, ali i projektima vezanim za olakšavanje administrativnih procedura u prometu roba i usluga.