Rusija zabranila uvoz jabuka iz BiH zbog prevare firme iz Bijeljine

0
1284
Bh. proizvođači moći će ponovo izvoziti jabuke u Rusiju

Ruska Federacija obustavila je uvoz jabuka iz Bosne i Hercegovine, kada su carinici otkrili da je jedno preduzeće iz Bijeljine uvozilo voće iz trećih država pa ga izvozilo u Rusiju pod bh. oznakom.
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović kazao je da je ruska strana obavijestila Upravu za zaštitu zdravlja bilja BiH da će od 22. januara stopirati izvoz jabuka iz BiH do daljnjeg, odnosno dok se ova situacija ne riješi.
“Razlog za uvođenje ove mjere jeste što je kompanija iz Bijeljine prepakivala, prema navodima ruske strane, jabuke porijeklom iz Poljske i izvozila ih u Rusiju”, rekao je Šarović za Klix.ba.
Ministar je pojasnio da je certifikat za sporne jabuke izdala fitosanitarna inspekcija u Brčko distriktu.
On je naveo da ovaj slučaj ukazuje na kršenje sporazuma i potpisanog protokola s Ruskom Federacijom s obzirom na ozbiljnu sumnju u zloupotrebu, zbog čega će biti obaviješteni i drugi nadležni kontrolni organi.
Ovo je drugi put u posljednjih nekoliko godina da Rusija obustavlja uvoz voća iz BiH a prema riječima onih koji su dobro upućeni, za očekivati je da ruska strana ovaj put ne bude toliko blagonaklona.