Ryanair zbog sporne takse privremeno obustavlja letove u Tuzli

0
166
Ryanair obustavlja letove iz Tuzle zbog spora sa Direkcijom civilnog vazduhoplovstva BiH

Niskotarifni avioprevoznik Ryanair planira prekinuti letove za Tuzlu od 1. juna zbog tekućeg spora sa Direkcijom civilnog vazduhoplovstva Bosne i Hercegovine (BHDCA).
Ova aviokompanija je počela sa radom prošlog novembra letovima iz Beča, Memmingena i aerodroma Stockholm Arlanda. Sve tri linije opslužuje i Wizz Air, koji se može pohvaliti bazom u Tuzli, iako prevoznik umjesto toga održava usluge do stokholmskog aerodroma Skavsta. Ryanair je potvrdio da su linije za sada obustavljene.
Vjeruje se da aviokompanija od početka rada u Tuzli nije prešla taksu od 1,5 eura po putniku Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH. Ukoliko se porez ne plati u narednom periodu, aviokompaniji će bosanskohercegovački regulator zabraniti da leti u Tuzlu.
Ryanair trenutno održava dva sedmična leta iz Tuzle za Memmingen, koji se završavaju 30. maja, tri sedmične rotacije za Beč, koji će također biti obustavljeni 30. maja, kao i dva sedmična leta za Stockholm, koja se završavaju 31. maja. Putnici koji su rezervisali karte poslije ovih datuma počeli su da dobijaju obavještenja o otkazivanju letova, piše specijalizirani portal Ex-Yu Aviation.
Ryanair je prvobitno zakazao letove za Tuzlu još 2021. godine, međutim, obustavio je prodaju na prvobitno planiranim linijama iz Weezea i Badena Badena nakon što je šef Nadzornog odbora Aerodroma Tuzla rekao da lokalna samouprava nije potpisala sporazum sa aviokompanijom kako ne bi stavila svog poslovnog partnera, Wizz Aira, u ‘neravnopravnoj poziciji’ i izaziva ‘nelojalnu konkurenciju’. Naredne godine potpisan je sporazum sa Ryanair-om.
Ryanair je na tržište Bosne i Hercegovine ušao 2018. godine sa letovima za Banja Luku.
Na osnovu postojećih kapaciteta, Ryanair će imati 17% tržišnog udjela u zemlji tokom prvog punog mjeseca ljetnje sezone 2023. (april), u poređenju sa 36% koje drži Wizz Air. Ryanair je najveća evropska aviokompanija, najveći niskotarifni prevoznik i jedna od najvećih svjetskih aviokompanija mjerena međunarodnim prevoznicima.