SAD: Biden potpisao uredbu o kupovini američkih proizvoda

0
368
Predsjednik SAD Joe Biden potpisao uredbu o kupovini američkih proizvoda

Predsjednik SAD-a Joe Biden potpisao je uredbu kojom uvodi stroža pravila vladine politike ‘kupuj američko’ i najavio zamjenu državnog voznog parka električnim vozilima proizvedenim u Americi.
“Iskoristit ćemo novac poreznih obveznika za obnovu Amerike. Kupovat ćemo američke proizvode i podržavati američka radna mjesta”, rekao je Biden.
Nova pravila će obuhvatiti sve nabave vlade SAD-a, a bilo koja savezna agencija koja planira kupiti strane proizvode morat će zatražiti posebno odobrenje Bijele kuće i javno ga objaviti, napomenuo je Biden.
Uredba bi trebalo da oznaži primjenu zakona iz 1920. godine koji podrazumijeva da se dobra i proizvodi između američkih luka transportuju brodovima čiji su proizvođači, vlasnici i oni koji njima upravljaju američki državljani ili građani sa trajnom boravišnom dozvolom, prenosi Glas Amerike (VOA).
Biden je dodao da se broj ugovora savezne vlade sa stranim kompanijama povećao za 30 posto tokom mandata bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.
Biden je u ponedjeljak, u okviru zaokreta prema čistoj energiji, obećao zamijeniti oko 650.000 vozila u vlasništvu vlade vozilima na električni pogon proizvedenim u SAD-u, ali nije naveden period u kojem će se to uraditi.