FAO: Svjetske cijene hrane u januaru porasle 0,7%

0
746
FAO indeks cijena hrane u novembru u prosjeku iznosio 120,4 poena

Cijene hrane u svijetu porasle su četvrti mjesec zaredom u januaru. FAO indeks cijena hrane u prosjeku je iznosio 182,5 bodova, što je za 0,7% više u odnosu na decembar 2019. i 11,3% više u odnosu na januar godinu dana ranije.
Prema najnovijim podacima Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), indeks cijena biljnog ulja porastao je za 7% u januaru, dosegnuvši trogodišnji maksimum jer su cijene palminog, sojinog, suncokretovog i uljane repice porasle. Međutim, cijene su izgubile snagu u drugoj polovini januara, odražavajući neizvjesnosti u trgovini, potencijalni utjecaj nedavnog izbijanja koronavirusa i trgovinskih tenzija između Indije i Malezije.
FAO indeks cijena šećera u januaru je porastao 5,5%, potaknut očekivanjima o znatno nižoj proizvodnji šećera u nekoliko glavnih zemalja proizvođača. Povećanje je ublaženo kontinuiranom slabošću brazilske valute i nedavnim padom cijena sirove nafte, što utiče na potražnju šećerne trske za proizvodnju etanola.
FAO indeks cijena žitarica porastao je 2,9% u odnosu na decembar zbog viših cijena pšenice, kukuruza i riže.
Indeks cijena mliječnih proizvoda porastao je 0,9%, pod utjecajem velike uvozne potražnje za maslacem, sirom i obranim mlijekom u prahu.
U međuvremenu, FAO indeks cijena mesa preokrenuo je 11-mjesečni porast i smanjio se 4% tokom januara zbog smanjene kupovine iz Kine i Dalekog Istoka, kao i velike izvozne dostupnosti svinjskog i goveđeg mesa.

Prognoze proizvodnje žitarica

FAO je također objavio novu prognozu svjetske proizvodnje žitarica u 2019. godini, očekujući rekordnih 2 715 miliona tona, što je 2,3% više u odnosu na prošlu godinu.
U Evropi se očekuje pad zasada zimske pšenice zbog obilnih kiša u Francuskoj i Velikoj Britaniji, dok se u Ukrajini i Sjedinjenim Američkim Državama očekuje ugovor o sjetvi ozimih žitarica. Suprotno tome, snažnije odlaske očekuju u Ruskoj Federaciji, gdje zvanične procjene pokazuju rekordno zasađene površine za ozimnu pšenicu, te u Indiji i Pakistanu.
FAO je povećao prognozu za svjetsku iskorištavanje žitarica u 2019/20. godini na 2.714 miliona tona, što je rast od 1,2% u odnosu na prethodnu godinu.
Očekuje se da će svjetske zalihe žitarica do kraja sezone 2020. iznositi 863,3 miliona tona, što je znatno niže od planiranih vrijednosti. Rezultat globalnog omjera zaliha i upotrebe žitarica sada se projicira na 30,9%, na nivou dosadašnjih standarda.
Očekuje se da će svjetska trgovina žitaricama u 2019/20. porasti 2,3%, na 420,2 miliona tona, što je druga najveća rekordna vrijednost, koju predvode povećane pošiljke pšenice iz Evropske unije i Ukrajine u Aziju.