SAD: Policajac kaznio samovozeći automobil jer nije propustio pješaka

0
1338
Policajac u San Francisku zbog nepropuštanja pješaka na prelazu napisao kaznu samovozećem automobilu

Američki policajac na motoru zaustavio je autonomno vozilo tokom nedavnog testiranja u San Francisku jer nije propustilo pješaka na prelazu. U kompaniji Cruise koja izvodi testove kažu da pješak nije bio ugrožen jer se nalazio na bezbjednoj udaljenosti od samovozećg automobila.
Sve se dogodilo samo dan nakon što je Uberov samovozeći automobil usmrtio ženu u Arizoni dok je bio u autonomnom modu vožnje. Kako navode lokalni mediji, policajac u San Francisku procijenio je da je samovozeći Chevrolet Bolt, koji pripada kompaniji Cruise, prošao previše blizu pješaka, pa je zaustavio automobil i napisao mu kaznu, kao što bi to učinio svakom drugom vozaču koji napravi sličan prekršaj. U Chevroletu se tokom testiranja na mjestu vozača nalazio tehničar, koji nadgleda vožnju.
Kompanija Cruise, u čijem je vlasništvu samovozeći automobil, izdala je saopštenje da nije bilo opasnosti po pješaka i da se prema njihovim podacima sa kompjutera on nalazio na 3,3 metra od vozila u trenutku kada je ono prošlo prošlo pored njega, prenosi B92.
“Bezbjednost je za nas prioritet prilikom testiranja samovozećih automobila. Zakon u Kaliforniji propisuje da vozilo mora dati prednost pješaku na prelazu, tako da on može da pređe ulicu bez ometanja, žurbe ili straha. Naši podaci pokazuju da se u ovom slučaju tako i dogodilo”, kažu u toj kompaniji, a za eventualne prekršaje odgovornost snosi test vozač koji se nalazi u samovozećem automobilu.