Sajam inovacija i poduzetništva Sarajevo biće održan 23. i 24. novembra

0
244
Za najbolje inovacije je obezbijeđen nagradni fond od 13.500 eura

U organizaciji Startup studija Fondacije Mozaik i Sarajevo Business Foruma, uz finansijsku podršku vlada Švedske i Švicarske, 23. i 24.11.2020. godine održava se prvi regionalni virtualni Sajam inovacija i poduzetništva ‘Sarajevo 2020’.
Sajam će na jednom mjestu okupiti inovativne male i srednje biznise, inovatorice i inovatore te investitorice i investitore iz regiona.
Prema riječima organizatora, cilj ovog virtualnog (online) događaja je pomoći inovatoricama i inovatorima da budu što poduzetniji, a poduzetnicama i poduzetnicima da budu što inovativniji. Sajam ‘Sarajevo 2020’ će na jednoj strani omogućiti inovatoricama i inovatorima pristup kapitalu i lakšu komercijalizaciju inovacija, te na drugoj, investitorima i kompanijama pristup inovacijama kao najvrjednijem resursu na kojem se temelji održivost i rast ekonomije.
Online štandovi će omogućiti malim i srednjim biznisima iz regije da predstave svoje inovativne usluge i proizvode regionalnoj publici Sajma. Za najbolje inovacije je obezbijeđen nagradni fond od 13.500 eura, kao i titula ‘Inovacija godine 2020’ koju organizatori dodjeljuju u partnerstvu sa IFIA-om, Svjetskom federacijom asocijacija inovatora.
“Imajući u vidu brojne izazove u vremenima pandemije, željeli smo na organizirati virtuelni regionalni susret koji će omogućiti stvaranje novih partnerstava i ulaganja u inovacije u regionu. U tu svrhu, Startup studio je osigurao fond za zajednička ulaganja do 250.000 eura kojim želimo pomoći komercijalizaciju nekih od inovacija koje ćemo vidjeti na Sajmu. Očekujemo i veliki broj investitora te preko 100 malih i srednjih biznisa iz regiona da nam se pridruže”, rekao je Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik i idejni pokretač Sajma ‘Sarajevo 2020’.
Sajam ‘Sarajevo 2020’ će otvoriti inspirativna obraćanja Mate Rimca, osnivača i vlasnika kompanije Rimac Automobili i Greyp Bikes iz Hrvatske i Mirze Cifrića, poduzetnika porijeklom iz BiH koji je osnivač i vlasnik Veritas Genetics, inovativne kompanije koja djeluje u SAD. Dušanka Ilić, direktorica kompanije Beyond 42 iz Srbije će podijeliti svoja iskustva o izgradnji startupa i plasmanu domaćih proizvoda na regionalno tržište.
Suorganizator Sajma je Sarajevo Business Forum (SBF), vodeća investicijska konferencija koja se održava već 11 godina u Sarajevu.
Pored SBF-a u organizaciju regionalnog virtualnog Sajma inovacija i poduzetništva podržali su i Asocijacija inovatora BiH (AIBIH), Svjetska federacija inovatorskih organizacija (IFIA), Udruga inovatora iz Hrvatske (UIH), Savez pronalazača Beograda, Nacionalna asocijacija inovatora Sjeverne Makedonije (NAIM) te Konzorcij za prenos tehnologij iz JRO v gospodarstvo (Slovenija).
Sajam će se održati virtualno, preko online softvera Collectivibe uz tehničku podršku Agencija MaŠta (BiH) i Beyond 42 (Srbija). Radni jezici Sajma su bosanski, hrvatski, srpski i crnogorski.
Prijave za Sajam inovacija i poduzetništva su besplatne do 10.11.2020. godine, a dodatne informacije možete vidjeti na: https://www.lonac.pro/zauzmi-svoje-mjestu-na-virtuelnom-sajmu-sarajevo-2020 ili putem email adrese: Sajam@StartupStudio.ba.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here