Sajam Sarajevo 2020: Nagrada ‘Inovacija godine’ otišla u Sloveniju

Zlatnu medalju i novčanu nagradu od 1.500 eura osvojio tim iz Bosne i Hercegovine za inovaciju u proizvodnji cementa koja utiče na smanjenje emisije CO2

0
420
Čak 1.216 posjeta na prvom regionalnom Sajmu inovacija i poduzetništva 'Sarajevo 2020'

Prvi regionalni virtuelni Sajam inovacija i poduzetništva ‘Sarajevo 2020’ održan je (23-24.11.) u organizaciji Startup studija Fondacije Mozaik i Sarajevo Business Foruma. Sajam je na jednom mjestu okupio 237 izlagača od čega su 165 štandova zauzeli mali i srednji biznisi, 50 inovatorice i inovatori, a na 22 virtuelna štanda predstavili su se investitori i organizacije koje podržavaju biznise.
Na ovom regionalnom sajmu predstavili su se izlagači iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije. Prema Google analitici, tokom dva dana, Sajam je imao 1.216 registrovanih posjetitelja iz ukupno 32 države i čak 101 grada koji su napravili 45.000 pregleda različitih sadržaja Sajma.
Prvi dan Sajma obilježila su sjajna obraćanja Dušanke Ilić, Mirze Cifrića i Mate Rimca. Dušanka Ilić, direktorica startupa Beyond 42 iz Srbije na čijem se softverskom rješenju www.CollectiVibe.com održao i Sajam ‘Sarajevo 2020’, podijelila je s publikom kako je došla na ideju virtuelnih sajmova i naglasila kako bi, na osnovu dosadašnjeg iskustva, između granta od 50.000 eura i dva kvalitetna poslovna kontakta, uvijek izabrala ovo drugo.
U svom obraćanju Mirza Cifrić, osnivač i direktor Veritas Genetics se osvrnuo na revoluciju koja se dešava u oblasti genetike i DNK tehnologija.
“Ne smijemo dopustiti da nam revolucija promakne. Imamo zdravstvo, imamo znanje, imamo mlade ljude, a u posljednjih 15-20 godina smo napravili i veoma dobru tehnološku bazu. Budućnost regiona je u IT tehnologijama koje se bave genetikom”, rekao je Cifrić.
Mate Rimac, osnivač i direktor Rimac Automobila i Greyp Bikes je rekao da dobra ideja ne znači mnogo ako se ne uloži mnogo rada i truda u njenu realizaciju.
“Da biste uspjeli, morate biti izvrsni u svim segmentima, od običnog e-maila do prezentacije. Morate biti spremni na puno odricanja i puno rada. Kada bi neko vidio jedan moj radni dan, ne znam da li bi se baš mijenjao sa mnom”, poručio je Rimac u čijim je kompanijama danas zaposleno 900 ljudi kojima će Rimac uskoro pokloniti udio u vlasništvu kompanija.
Nakon uvodnih obraćanja otvorene su virtuelne sale sa biznisima, inovacijama i investicijama, a u šest sala je održano i Regionalno takmičenje najboljih inovacija ‘Sarajevo 2020’.
Nagradu inovacija godine ‘Sarajevo 2020’ i novčanu nagradu od 2.000 eura osvojio je tim inovatora iz Slovenije (Ita Junkar, Rok Zaplotnik, Metka Benčina i Miran Mozetič) za inovativni tretman medicinskih uređaja od nikla i titanijuma.
Zlatnu medalju i novčanu nagradu od 1.500 eura osvojio tim iz Bosne i Hercegovine (Zehrudin Osmanović, Nedžad Haračić, Nisad Avdić i Damir Mulamehmedović) za inovaciju u proizvodnji cementa koja utiče na smanjenje emisije CO2.
Sajam ‘Sarajevo 2020’ je održan uz pokroviteljstvo Predsjedništva Bosne i Hercegovine i finansijsku podršku vlada Švedske i Švicarske te Evropskog fonda za Jugoistočnu Evropu (EFSE).