Samsung i SK Telecom na auto trkama demonstrirali primjenu 5G tehnologije

0
924
Test je pokazao da tehnologija mmWave može da ostvari pun potencijal 5G mreže

Samsung Electronics i SK Telecom uspješno su demonstrirali na koji način 5G tehnologija može poboljšati doživljaj prilikom gledanja auto i moto trka. Demonstracija performansi je održana na trkačkoj stazi Korea International Circuit, uz pomoć Samsung Networks end-to-end 5G mmWave rješenja i 5G New Radio (NR) baznih stanica.
Dok se trkački automobil kretao brzinom od 210 km na sat, oprema je pokazivala stabilne performanse 5G uređaja u zoni staze prilikom live download-a, upload-a i primopredaje (handovers). Brzina download-a dostigla je 1Gbps, demonstrirajući kapacitet za multi-gigabit download na 5G uređaju koji se nalazi u trkačkom vozilu i koristeći frekvenciju od 200MHz, u spektru od 28GHz.

Visoka brzina 5G tehnologije, neometana komunikacija i besprijekorna primopredaja omogućavaju efektniji i bezbjedniji prijenos video materijala, ka i od automobila koji se kreću brzinom između 200 i 370 kilometara na sat. Ova tehnologija je, preko live broadcasting rješenja kompanije SK Telecom, pod nazivom T Live Caster 5G, omogućila kompanijama da u realnom vremenu koriste live video streaming opciju za prijenos snimka iz različitih uglova i pozicija tokom trke.
Test je pokazao da tehnologija mmWave može da ostvari pun potencijal 5G mreže, kako bi doprinijela pronalasku inovativnih načina korištenja i novih poslovnih modela, kao što je poboljšano iskustvo prilikom gledanja trka. Na primjer, putem 5G wireless konekcije, kamere ugrađene u kokpit moći će da prenose live stream video iz trkačkih automobila, omogućavajući gledaocima da uživaju u pogledu iz perspektive vozača. Putem VR, AR i live streaming-a od 360 stepeni, fanovi trka osjećaće se kao da se lično nalaze u automobilu.
“Za 5G tehnologiju otvorile su se nove mogućnosti nakon što je u prvoj polovini 2019. širom Koreje i SAD počela njena komercijalna upotreba”, rekao je Jaeho Jeon, izvršni potpredsjednik i rukovodilac segmenta R&D, Networks Business u kompaniji Samsung Electronics.

Putem VR, AR i live streaming-a od 360 stepeni, fanovi trka osjećaće se kao da su u automobilu

“Komercijalna upotreba 5G tehnologije doprinijeće društvu mnogo više od veće brzine. U pitanju je ključna inovacija za transformisanje digitalnog prostora radi uvođenja novih, poboljšanih poslovnih modela koji su do sada postojali samo u našoj mašti”, rekao je Park Jin-hyo, direktor sektora ICT R&D Center u kompaniji SK Telecom i dodao da će sa kompanijom Samsung nastaviti saradnju na pomjeranju granica tehnologije i mogućnosti 5G mreže.
U septembru 2017. Samsung je u Koreji (link) ostvario prvu svjetsku primopredaju (handover) putem 5G mreže između vozila koja su se kretala 190 i 205Km na sat. Na osnovu ovog dostignuća, u saradnji sa globalnim operatorima kompanija je nastavila sa razvojem mogućnosti mreže kroz sveobuhvatnu seriju realnih testova pokretanih 5G tehnologijom, pomažući da se prevaziđu dosadašnje tehnološke granice.