Samsung i SK Telecom na auto trkama demonstrirali primjenu 5G tehnologije

0
596
Test je pokazao da tehnologija mmWave može da ostvari pun potencijal 5G mreže

Samsung Electronics i SK Telecom uspješno su demonstrirali na koji način 5G tehnologija može poboljšati doživljaj prilikom gledanja auto i moto trka. Demonstracija performansi je održana na trkačkoj stazi Korea International Circuit, uz pomoć Samsung Networks end-to-end 5G mmWave rješenja i 5G New Radio (NR) baznih stanica.
Dok se trkački automobil kretao brzinom od 210 km na sat, oprema je pokazivala stabilne performanse 5G uređaja u zoni staze prilikom live download-a, upload-a i primopredaje (handovers). Brzina download-a dostigla je 1Gbps, demonstrirajući kapacitet za multi-gigabit download na 5G uređaju koji se nalazi u trkačkom vozilu i koristeći frekvenciju od 200MHz, u spektru od 28GHz.

Visoka brzina 5G tehnologije, neometana komunikacija i besprijekorna primopredaja omogućavaju efektniji i bezbjedniji prijenos video materijala, ka i od automobila koji se kreću brzinom između 200 i 370 kilometara na sat. Ova tehnologija je, preko live broadcasting rješenja kompanije SK Telecom, pod nazivom T Live Caster 5G, omogućila kompanijama da u realnom vremenu koriste live video streaming opciju za prijenos snimka iz različitih uglova i pozicija tokom trke.
Test je pokazao da tehnologija mmWave može da ostvari pun potencijal 5G mreže, kako bi doprinijela pronalasku inovativnih načina korištenja i novih poslovnih modela, kao što je poboljšano iskustvo prilikom gledanja trka. Na primjer, putem 5G wireless konekcije, kamere ugrađene u kokpit moći će da prenose live stream video iz trkačkih automobila, omogućavajući gledaocima da uživaju u pogledu iz perspektive vozača. Putem VR, AR i live streaming-a od 360 stepeni, fanovi trka osjećaće se kao da se lično nalaze u automobilu.
“Za 5G tehnologiju otvorile su se nove mogućnosti nakon što je u prvoj polovini 2019. širom Koreje i SAD počela njena komercijalna upotreba”, rekao je Jaeho Jeon, izvršni potpredsjednik i rukovodilac segmenta R&D, Networks Business u kompaniji Samsung Electronics.

Putem VR, AR i live streaming-a od 360 stepeni, fanovi trka osjećaće se kao da su u automobilu

“Komercijalna upotreba 5G tehnologije doprinijeće društvu mnogo više od veće brzine. U pitanju je ključna inovacija za transformisanje digitalnog prostora radi uvođenja novih, poboljšanih poslovnih modela koji su do sada postojali samo u našoj mašti”, rekao je Park Jin-hyo, direktor sektora ICT R&D Center u kompaniji SK Telecom i dodao da će sa kompanijom Samsung nastaviti saradnju na pomjeranju granica tehnologije i mogućnosti 5G mreže.
U septembru 2017. Samsung je u Koreji (link) ostvario prvu svjetsku primopredaju (handover) putem 5G mreže između vozila koja su se kretala 190 i 205Km na sat. Na osnovu ovog dostignuća, u saradnji sa globalnim operatorima kompanija je nastavila sa razvojem mogućnosti mreže kroz sveobuhvatnu seriju realnih testova pokretanih 5G tehnologijom, pomažući da se prevaziđu dosadašnje tehnološke granice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here