Saradnja dva kantona: Poboljšati cestovnu povezanost Tuzle i Sarajeva

0
299
Saradnja Vlada TK i KS na rješavanju problema putne povezanosti dva kantona

Vlade Tuzlanskog kantona i Kantona Sarajevo danas su na sastanku u Tuzli usaglasile tekst zajedničke izjave o poduzimanju aktivnosti na rješavanju problema putne povezanosti ova dva kantona u FBiH.
Vlade TK i KS istakle su zajedničku opredijeljenost za početak rješavanja problema cestovane infrastrukture na magistralnoj cesti M18 Tuzla – Sarajevo te pozivaju Vladu FBiH, Autoceste FBiH i Ceste FBiH da među prioritetima njihovih programskih aktivnosti bude rekonstrukcije navedene dionice, uz obezbjeđenje finansijskih sredstava.
Na sastanku je reöeno da loša cestovna infrastruktura na magistralnoj cesti Tuzla – Sarajevo stvara velike probleme i prepreke privrednom razvoju oba kantona, a posebno Tuzlanskog kantona. Zbog toga rješavanje ovog problema treba biti zajednički prioritet kako bi kantoni i ovi dijelovi BiH bili bolje saobraćajno i privredno povezani.
Vlasti ova dva kantona će svoju saradnju unaprijediti kroz razmjenu dobrih praksi, kao što je uspostavljanje Ureda za borbu protiv korupcije TK po uzoru na Sarajevski kanton pa do razmjene modela objedinjavanja javnih nabavki za cjelokupan javni sektor.
Obje vlade su saglasne da u projektima od zajedničkog interesa povezuju svoje resurse kako bi imale brži i lakši pristup domaćim i inostranim sredstvima i razvojnim agencijama u finansiranju različitih projekata među kojima će oni u oblasti zaštite okoliša imati prioritet.