Saradnja Marmara Group i Kantona Sarajevo na približavanju poslovnih zajednica

0
273
Premijer Forto razgovarao s predstavnicima turske Marmara Group Fondacije

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto primio je danas delegaciju Marmara Group Fondacije, koju je predvodio predsjednik dr. Akkan Suver. Sastanku je prisustvovao i dopredsjedavajući OV Stari Grad Malik Garibija.
Marmara Group Fondaciji iz Turske su u fokusu društvena istraživanja koja imaju za cilj unapređenje odnosa između Evropske unije i zemalja centralne Azije i Bliskog istoka.
Tokom današnjeg razgovora predstavnici Fondacije naveli su da je cilj posjete Bosni i Hercegovini razvijanje veza sa poslovnom zajednicom i generalno jačanje veza naše države i Turske. Prema riječima premijera Forte, rado je prihvaćena inicijativa sa saradnju s najprestižnijom turskom nevladinom organizacijom u budućem periodu.
Predstavnici Fondacije danas su predstavnike Kantona Sarajevo pozvali i na veliki forum povodom 25 godina njihovog djelovanja, a koji će za nekoliko mjeseci biti održan u Istanbulu.
Fondacija Marmara Group formirana je 1985. godine, a o njenom prstižu govori i činjenica da je priznata od OSCE-a i kroz svoje savjetodavne kapacitete predstavlja Tursku u Ekonomsko-socijalnom vijeću Ujedinjenih nacija.
Aktivnosti Fondacije se sprovode kroz Platformu za EU, Platformu za ljudska prava i Platformu za Evroazijsku saradnju, a u cilju poboljšanja dijaloga i razumijevanja između vlada i civilnog društva.
Fondacija se tokom dvije decenije postojanja aktvno uključila i u poboljšanje regionalne saradnje u namjeri da pomogne u maksimiziranju mogućnosti koje osigurava proces globalizacije i minimiziranju njegovih negativnih efekata.