Saradnja u oblasti inovacija između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope

0
628
Ministar Osmanović u Beogradu na 4. konferenciji Kine i 17 zemalja CIE o saradnji u oblasti inovacija

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović učestvuje u Beogradu u radu četvrte konferencije Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope o saradnji u oblasti inovacija.
Osmanović je podsjetio da je prije godinu dana u Sarajevu održana konferencija na kojoj je iskazana opredjeljenost pružanju podrške za dalji razvoj saradnje u oblasti inovacija, istraživanja, tehnološke saradnje, prijenosa znanja, tehničke i naučne saradnje, razmjene informacija i ljudskih resursa.
“Za BiH evropske integracije znače pristupanje velikom i zahtjevnom tržištu s razvijenim i jasnim institucionalnim sistemom i pravilima”, rekao je Osmanović.
Na konferenciji u Beogradu usvojena je Beogradska deklaracija o saradnji u oblasti inovacija između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope kojom je potvrđena posvećenost stvaranju novih razvojnih prilika i razvoju zajedničke vizije inovativnog prosperiteta, uz poštovanje sopstvenih nacionalnih inovacijskih ekosistema.
Dvodnevna ministarska konferencija o inovacijama okupila je najrelevantnije predstavnike inovacionih ekosistema iz NR Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope.
Konferenciji u Beogradu prisustvuje ministar nauke i tehnologije NR Kine Vang Džigang i veliki broj ministara i državnih zvaničnika iz zemalja centralne i istočne Evrope. Paralelno sa ministarskom, održva se i privredna konferencija na kojoj učestvuje više od 300 kompanija, univerziteta, institucija i investicionih fondova iz Kine i zemalja centralne i istočne Evrope. Biće predstavljena najsavremenija dostignuća u oblasti inovacija, digitalizacije, vještačke inteligencije, robotike, pametnih gradova, poljoprivrede, finansija i drugih oblasti. Učesnici konferencije po prvi put moći će da se uvjere u kapacitete 5G tehnologije.