Konferencija 17+1 u Beogradu: Potpisana deklaracija za unapređenje inovacione politike

0
1041
Beogradska deklaracija predviđa međusobnu podršku zemlja 17+1 u kreiranju inovacijskih politika

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović predvodi delegaciju Bosne i Hercegovine u Beogradu, na konferenciji Кine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope. Na konferenciji je usvojena Beogradska deklaracija o saradnji u inovacijama, kojom se utvrđuje zajednička vizija razvoja zasnovanog na inovacijama zemalјa, učesnica mehanizma Kine i Centralne i Istočne Evrope.
Ističući da inovacije preko preduzetništva pokreću svjetsku ali i nacionalnu privredu i doprinose podizanju ekonomije i kvaliteta života građana, ministar Šarović je istakao da je važno da sve države oblikuju svoje inovacione politike.
“U Bosni i Hercegovini se dovoljno ne ulaže niti u istraživanje i razvoj, niti u inovacije. Važno je da počnemo praviti ovakve pomake, kako bismo napredovali i iskoristili mogućnosti za unapređenje ukupne ekonomije“, istakao je ministar Šarović.
Potpisana Beogradska deklaracija, između ostalog, predviđa međusobnu podršku zemlja 17+1 u kreiranju inovacijskih politika i zakona.
Dvodnevna konferencija u Beogradu je jedna od najvažnih platformi za saradnju sa Кinom, kao zemljom koja prednjači u inovacijama, vještačkoj inteligenciji, robotici i digitalizaciji.