Sarajevo centar razvoja islamskih finansija u Jugoistočnoj Evropi

0
928
BBI banka partner konferencije Sarajevo Islamic Finance and Economics 2019

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine uspješno je okončana godišnja međunarodna konferencija iz oblasti islamske ekonomije i finansija ‘Sarajevo Islamic Finance and Economics Conference’ – SIFEC 2019. Partner konferencije je i Bosna Bank International (BBI), jedina banka u BiH koja posluje u skladu sa principima islamske ekonomije i finansija.
SIFEC 2019 je tretirao savremena pitanja u oblasti islamske ekonomije, bankarstva i finansija, a posebno pitanje finansijske inkluzije i društveno odgovornog poslovanja banaka. Uvodničar konferencije bio je direktor Cambridge Instituta za islamske finansije dr. Humayon Dar.
“Kao neko ko pridonosi razvoju islamske finansijske inteligencije u cijelom svijetu, uvijek sam bio impresioniran dinamikom koju je Sarajevo pokazalo u pogledu pristupa razvoju islamskog i halal-poslovanja i privlačenju stranih ulagača koji traže poslovne prilike u Jugoistočnoj Evropi. Moje izlaganje bilo je fokusirano na isticanju potrebe za standardizacijom islamske ekonomije, bankarstva i finansija”, izjavio je dr. Humayon Dar.
Na konferenciji su predstavljeni slučajevi iz prakse Islamskih finansija u zapadnim razvijenim zemaljama. Učešće su uzeli direktor Islamske banke u Njemačkoj, zatim Norvežani koji rade istraživanje o finansijskoj inkluziji i islamskim finansijama u skandinavskim zemljama. Istraživači iz Velike Britanije, Malezije, Turske, Indonezije su prezentirali svoja istraživanja o iskustvima i trendovima u razvoju islamskih finansija na drugim svjetskim tržištima.
Industrija Islamskog bankarstva posljednjih desetak godina bilježi kontinuirani rast i širenje u cijelom svijetu a posebno je taj trend interesantan u zapadnim zemljama. Ovom konferencijom Sarajevo je jednom potvrđuje svoju poziciju centra za razvoj islamskih finansija u Jugoistočnoj Evropi, gdje prednjače aktivnosti i rad BBI banke.
Organizator tradicionalne konferencije SIFEC 2019 je Evropsko udruženje za islamsku ekonomiju, bankarstvo i finansije sa partnerima, među kojima je poseban doprinos i podršku pružila Bosna Bank International d.d. Sarajevo.