Sarajevo dobija izolatorij u krugu Opće bolnice

0
346
Opća bolnica 'Prim. dr Abdulah Nakaš'

Vlada Kantona Sarajevo je danas dala saglasnost na Odluku i usvojila Projekt ‘Adaptacije i rekonstrukcije bivšeg Armijskog medicinskog centra’.
Ranijom odlukom, Vlada FBiH je dala na korištenje Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo objekt bivšeg Armijskog medicinskog centra, u krugu Opće bolnice ‘Prim. Dr Abdulah Nakaš’. Tom odlukom precizirano je da Zavod ovaj objekt privremeno koristiti za potrebe izolatorija Kantona Sarajevo u kojem će biti smješteni pacijenti zaraženi koronavirusom iz KS. Takođe, data je i saglasnost za izvođenje radova na adaptaciji tog objekta u svrhu prilagođavanja za potrebe izolatorija.
Vlada KS je 14. jula ove godine prihvatila inicijativu Zavoda za javno zdravstvo KS za izdvajanje sredstava iz Budžeta Kantona Sarajevo za prvu fazu rekonstrukcije i adaptacije prostorija ovog objekta sredstvima u iznosu od 159.202 KM. Ta sredstva preraspodjelom su dodijeljena Ministarstvu zdravstva KS iz donacija fizičkih i pravnih lica uplaćenih na budžetsku liniju Budžeta Kantona Sarajevo za 2020. godinu za posebne namjene u svrhu borbe protiv Covid-19.
Vlada KS je na današnjoj sjednici zadužila Zavod za izgradnju KS da odmah pristupi realizaciji ovog projekta, te da zajedno sa Ministarstvom zdravstva KS i Zavodom za javno zdravstvo KS pripreme realizaciju druge faze ovog projekta koja podrazumijeva izvođenje unutrašnjih radova i opremanje, kako bi ovi procesi tekli paralelno, s ciljem što bržeg privođenja planiranoj namjeni ovog objekta.
Također je Vlada KS zadužila Ministarstvo zdravstva KS i Kantonalnu upravu civilne zaštite da pripreme i prijedlog alternativnog rješenja tj. objekta u kojem bi po potrebi bili uspostavljeni privremeni izolatorijski kapaciteti.