Sarajevo-osiguranje ponovo lider na tržištu osiguranja u BiH

0
3189
Zaračunata premija Sarajevo osiguranja u prvom polugodištu 2022. iznosila je oko 36 miliona KM

Sarajevo-osiguranje je ponovo lider na tržištu osiguranja Bosne i Hercegovine, ispred Uniqa osiguranja i Euroherca, sa premijom višom od 24,3 miliona KM u prvih pet mjeseci ove godine.
Sarajevo-osiguranje je, prema podacima Agencije za nadzor osiguranja FBiH, povećalo premijski prihod za oko 650.000 KM, u odnosu na isti period 2016. godine.
Direktor Sarajevo-osiguranja Arif Kulić je za agenciju Patria (NAP) rekao da novo rukovodstvo, imenovano prije 11 mjeseci na čelo ovog društva nastavlja sa stabilizacijom kompanije te da se nadaju još boljim poslovnim rezultatima do kraja 2017. godine.
Sarajevo-osiguranje je posljednjih nekoliko mjeseci radilo pod snažnim političkim pritiskom, nakon što je Vlada FBiH objavila da želi prodati 45 posto udjela u ovoj osiguravajućoj kući. To je izazvalo oštre reakcije uposlenih, ali i stručne javnosti. Objavljeni su podaci da Sarajevo-osiguranje u federalnu kasu godišnje uplati poreza više nego ostala osiguravajuća društva u FBiH zajedno, te da bi prodaja dionica bila vrlo loš potez Vlade.
Sarajevo-osiguranje je osnovano 1945. godine, a imovina kompanije danas se procjenjuje na desetke miliona KM.