Sarajevo Taxi predstavio novi dispečer centar i mobilnu aplikaciju mojTaxi

0
1532
Prezentaciji novog taxi dispečerskog centra prisustovali gradonačelnik Skaka i ministar Čampara

Udruženje taxi prijevoznika Sarajevo Taxi predstavilo je danas svoj novi dispečerski centar iz kojeg je moguće nadzirati preko 1000 taxi vozila u samom gradu ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini.
Otvaranju dispečer centra i predstavljanju mojTaxi aplikacije prisustovali su i gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka, te federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara.
“Upravo ovakvi potezi i moderne tehnologije doprinose sigurnosti svih onih koji koriste taksi prijevoz. Saradnja između MUP-a FBiH i Sarajevo Taxi i do sada je bila na zavidnom nivou, a sada je kroz ovaj projekat i bitno ojačana, a to je u korist građana i svih onih koji posjećuju BiH“, kazao je Čampara.
Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka rekao je da će Grad Sarajevo i dalje pružati svaku podršku razvoju taksi saobraćaja.
“Ove novine posebno su važne i za sve veći broj turista koji posjećuje Sarajevo i sigurno će biti zadovoljni uslugama naših taksista koji su i naši ambasadori turizma i prvi se sreću sa gostima Sarajeva“, kazao je Skaka.
“U posljednje tri-četiri godine radili smo na razvijanju i poboljšanju usluga, tako da smo na ovim prostorima uradili prvu aplikaciju za pružanje usluga ‘mojTaxi’. Ovo je 100% domaći proizvod. Uradili smo sistem kojim smo uvezali taksi vozače i građane”, istakao je Enver Suljagić, predsjednik udruženja Sarajevo Taxi.
Platforma mojTaxi omogućava veću sigurnost taxi vozačima, ali i klijentima koji koriste usluge taxi prijevoznike. Sve vožnje se nadziru, pa ukoliko je klijent nezadovoljan vožnjom vrlo lako se utvrđuje koji vozač je vozio tog klijenta i gdje se kretao, klijenti vide kretanje vozila po mapi, mnogo je lakše pronaći vozilo u kojem su eventualno klijenti zaboravili stvari, a sve zajedno daje i veću sigurnost taxi vozačima, obzirom da su i sami često mete napada.
Zahvaljujući tehnologiji koja je izgrađena oko mojTaxi aplikacije, na osnovu poziva klijenata i njihovih lokacija, taxi služba može adekvatno odgovoriti povećanim zahtjevima za taxi vozilima u pojedinim dijelovima grada ili čak i pojedinim ulicama u određeno doba dana.

Partneri projekta BH Telecom, Huawei i Mastercard

Partner u projektu je BH Telecom, a u tehnički dio projekta je također uključen Huawei, čija se oprema koristi u taxi vozilima i zahvaljujući kojoj je sada dostupan WIFI internet u svim vozilima Sarajevo Taxi.
Sarajevo Taxi će, u suradnji sa Huawei i BH Telecomom, učestovati i u testiranju nove 4G mreže, obzirom da je mreža taxi vozila i pokretnih MiFi uređaja u vozilima izvrstan poligon za testiranje novih Huawei 4G routera i BH Telecom mreže.
Sarajevo Taxi planira i omogućiti kartično plaćanje kroz aplikaciju u vozilima, što je projekt koji je u toku i koji se realizira u suradnji sa trećim partnerom – Mastercardom.
Trenutno u mojTaxi sistemu ima 800 vozila na raspolaganju putnicima u gradovima: Sarajevo, Visoko, Travnik, Kiseljak i Konjic. U narednom periodu usluga mojTaxi će biti dostupna i u drugim bh. gradovima, pa se do kraja godine očekuje više od 1000 vozila.
Kako je rečeno, mojTaxi je zabilježio preko 25.000 downloada, trenutno ima 12.000 aktivnih korisnika, a mjesečno se obavi oko 20.000 poziva putem aplikacije, bilježeći stalni porast iz mjeseca u mjesec.
Sarajevo Taxi će uskoro predstaviti i posebnu aplikaciju namijenjenu hotelima i drugim ugostiteljskim objektima koji imaju potrebu za pozivima taxi vozila za svoje klijente. Aplikacija će olakšati osoblju takvih objekata poziv taxija sa praktičnim rješenjem za njihove goste.
Više informacija o mojTaxi možete saznati i na www.mojtaxi.ba

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here