Sarajevo će dobiti 25 novih niskopodnih trolejbusa

Prvi trolejbus bi trebao biti isporučen u decembru 2021. ili januaru 2022. godine, a kompletna isporuka svih vozila se očekuje do jula 2022.

0
368
Novi trolejbusi će imati minimalno 35 mjesta za sjedenje i kapacitet od 130 putnika

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta potpisao je ugovor o nabavci 25 novih niskopodnih trolejbusa.
Na međunarodnom tenderu koji je proveden u skladu sa pravilima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) izabrana je firma BKM Holding iz Bjelorusije. Ukupna vrijednost potpisanog Ugovora iznosi 14.014.914 eura.
Prvi trolejbus bi trebao biti isporučen u decembru 2021. ili januaru 2022. godine, a kompletna isporuka svih vozila se očekuje do jula 2022. godine.
“Osim nabavke novih trolejbusa, idemo u proširenje trolejbuske mreže do Vogošće. Očekujemo da ćemo u ovoj godini raspisati tender, izabrati izvođača radova, i do 2022. godine završiti posao. Nakon toga ćemo nabaviti dodatnih 10 trolejbusa, kako bi imali vozni park od 35 vozila”, najavio je ministar Šteta.
BKM Holding je jedan od vodećih proizvođača vozila za javni prevoz na električni pogon u Istočnoj Evropi. Kompanija, pored trolejbusa, proizvodi i električne autobuse i tramvaje.
Vozila ove kompanije se voze u gradovima kao što je Moskva, St. Petersburg, te u mnogim drugim gradovima iz zemalja bivšeg Sovjetskog saveza i Južne Amerike. Kompanija je u 40 godišnjoj historiji proizvodnje trolejbusa proizvela različite modele trolejbusa.
Model koji je ponuđen za Kanton Sarajevo je model posljednje generacije koji je veoma sličan električnim autobusima koje ova kompanija proizvodi. Ovi trolejbusi će imati mogućnost vožnje sa punim kapacitetom bez napojne, kontaktne mreže, u dužini od minimalno 10 kilometara.
Jedan od posljednjih gradova u koji je isporučen isti model trolejbusa koje će se proizvoditi za Sarajevo je St. Petersburg iz Rusije.
BKM Holding je 2019. godine potpisao ugovor o poslovnoj saradnji sa kompanijom CAD CAM Automotive iz Velike Britanije za zajedničku proizvodnju električnih autobusa za tržište Velike Britanije.
Novi niskopodni trolejbusi posljednje generacije bit će opremljeni naprednim sistemima naplate karata, brojanja putnika, pristupom osobama sa invaliditetom, sofisticiranom i razdvojenom klimatizacijom i grijanjem putničkog prostora, LED osvjetljenjem i povećanim komforom kod ulaska i izlaska putnika iz vozila.
U trolejbuse će biti ugrađena najsavremenija elektrooprema, a bit će napravljeni prema aktuelnim evropskim standardima i normama. Kao pogon će se koristiti ekološki motori koji zahtijevaju minimalno održavanje, veoma su pouzdani i dugovječni u eksploataciji.
Svaki od njih imat će bateriju, koja omogućava kretanje bez mrežnog napajanja minimalno 10 kilometara, što je sjajna pretpostavka za proširenje linija trolejbuskog saobraćaja. Pored unapređenja komfora prijevoza putnika, nabavkom ovih vozila značajno ćemo smanjiti emisiju ugljen monoksida, budući da će vozila biti 100 posto na električni pogon.
Vozila će imati minimalno 35 mjesta za sjedenje i minimalan kapacitet od 130 putnika. Vozila će također biti opremljena informacionim sistemom za putnike, koji će se sastojati od displeja i zvučnika u putničkom prostoru vozila, putem kojih će se vršiti najava narednih stanica na ruti vozila, te davati druge obavijesti. Svi displeji su opremljeni LED diodama, te će biti lako uočljivi. U unutrašnjosti će također biti ugrađeni i LCD monitori sa mogućnosti prikaza videosadržaja.
U putničkom prostoru i kabini vozača će biti postavljene kamere za videonadzor, sa mogućnošću naknadnog pregledavanja videozapisa, što je značajan doprinos sigurnosti putnika.
Trolejbusi će bit pod trogodišnjom garancijom što će obezbijediti veoma pouzdan rad ovih vozila, kako u garantnom, tako i postgarantnom periodu.
Putničke stolice će biti ergonomske, od materijala koji zahtijevaju minimalno održavanje. Trolejbus će biti veoma ugodan za vožnju, jer će imati dobru amortizaciju i pravit će veoma malo buke kako u putničkom prostoru tako i vani.