Sarajevski aerodrom očekuje letove Emiratesa

0
239
Emirates ponovo prednjači na listi najsigurnijih velikih aviokompanija u svijetu

Sarajevski aerodrom se nada da će privući jednu od najvećih svjetskih aviokompanija, Emirates, da pokrene letove za Bosnu i Hercegovinu kao odgovor na snažnu potražnju za putovanjima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i sa Bliskog istoka.
Sarajevski aerodrom vjeruje da bi postojeće operacije iz Dubaija, koje održava hibridni prijevoznik Flydubai, mogle biti dodatno proširene dolaskom Emiratesa.
“Iskreno se nadamo da će respektabilna aviokompanija kao što je Emirates razmotriti i prihvatiti našu ponudu kako bismo započeli pregovore. Između UAE i BiH postoji velika potražnja i potencijal. Flydubai je naš partner dugi niz godina i sa njima imamo odličnu saradnju. U narednom periodu ćemo raditi na daljem unapređenju našeg partnerstva”, rekao je nedavno generalni direktor Aerodroma Sarajevo Alan Bajić.
Flydubai je tokom ljetnih mjeseci obavljao do tri dnevna leta između svog čvorišta i Sarajeva.
Ove godine glavni grad Bosne i Hercegovine bio je povezan s tri grada u UAE, druga dva su Abu Dhabi i Sharjah, dok se također mogao pohvaliti značajnom mrežom s drugim zaljevskim državama tokom ljeta, uključujući Saudijsku Arabiju, Bahrein, Kuvajt i Oman.
Vjeruje se da Emirates razmatra opcije za sezonske letove do glavnog grada BiH. Odsustvo Qatar Airwaysa dodatno poboljšava izglede na potencijalnoj sarajevskoj liniji.
Viši potpredsjednik Flydubaija za komercijalne operacije, Jeyhun Efendi, ranije je rekao za portal Ex-Yu Aviation News: “Sarajevo je jedna od naših popularnijih ruta, ali je prilično sezonska. Tokom godina smo bili svjedoci gotovo 50% rasta broja putnika na ovoj ruti u odnosu na prethodnu godinu. Putnici koji koriste ovu uslugu uglavnom dolaze iz Dubaija, kao i naši presjedajući letovi iz Zaljeva. Ovo je očito ulazni turizam.”
Emirates je povećao svoje prisustvo u bivšoj Jugoslaviji posljednjih godina, direktno ušavši na tržište pokretanjem letova između Dubaija i Zagreba 2017. Međutim, letovi su kasnije spušteni na sezonski nivo i trenutno su obustavljeni zbog pandemija koronavirusa. Aviokompanija također dijeli codeshare na Flydubai-jevim uslugama za Sarajevo, Beograd, Zagreb i Ljubljanu.