Šarović – Stromkvist: Švedska najveći pojedinačni donator u BiH

0
599
Šarović i Stromkvist razgovarali o realizaciji aktuelnih razvojnih programa

Švedska je najveći pojedinačni donator Bosne i Hercegovine, sa brojnim razvojnim projektima u našoj zemlji, istaknuto je na današnjem sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića sa novoimenovanim ambasadorom Švedske u BiH Johanom Stromkvist (Johanna Stromquist).
Na sastanku je razgovarano o realizaciji aktuelnih razvojnih programa, a koji se prije svega odnose na projekte u oblasti poljoprivrede i privrede, razvoja malih i srednjih preduzeća te zaštite okoline.
Tako je, između ostalog, u toku realizacija projekta ‘Zelenog ekonomskog razvoja’ čiji je cilj poboljšanje upravljanja energijom u javnim objektima, a što je posebno značajno ako se ima uvidu da više od 75% javnih objekata u BiH ima neadekvatnu toplotnu izolaciju. Značaj projekta ogleda se i u rješavanju različitih ekoloških problema povezanih s povećanom potrošnjom energije, kao što su zagađenje vazduha, vode i klimatske promjene.
Ministar Šarović zahvalio je švedskom ambasadoru na kontinuiranoj pomoći koju Švedska pruža BiH kao i za snažnu podršku ove zemlje evropskom putu Bosne i Hercegovine.