Vlada FBiH pokreće aktivnosti za dodjelu koncesija za istraživanje nafte i plina

0
581
Istraživanje nafte i plina u FBiH bit će provedeno na prostoru Panonskog bazena i Dinarida

Federalna vlada je na današnjoj sjednici donijela Odluku o pokretanju aktivnosti za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije BiH.
Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina bit će provedeno za četiri bloka ukupne površine 5.115 km2 na prostoru Panonskog bazena i Dinarida: Blok BiHPo1 (119 km2), Blok BiHPo2 (93 km2), Blok BiHTz (1.570 km2) i Blok BiHD1 (3.233 km2).
Odlukom je propisano da planiranje i izvođenje istraživanja i eksploatacije na svakom bloku mora biti u skladu sa ograničenjima i mjerama zaštite okoliša iz ‘Strateške procjene utjecaja na okoliš programa regionalnih geoloških istraživanja nafte, kondenzata i prirodnog plina na prostoru FBiH’, kao i uslovima i ograničenjima iz prostornih planova u FBiH.
Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je zaduženo da, u saradnji s Federalnim zavodom za geologiju i izabranim stručnim konsultantom IHS Global Limited iz Londona, izvrši pripremne radnje i izradi dokumentaciju za raspisivanje međunarodnog javnog poziva i provede javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru FBiH.
Saglasnost na Odluku o pokretanju aktivnosti za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina daje Parlament Federacije BiH.