Saudi Aramco pretekla Apple, sada je najvrijednija kompanija na svijetu

0
593
Tržišna kapitalizacija naftne kompanije Saudijske Arabije u srijedu je iznosila 2,426 biliona dolara

Saudijska naftna kompanija, Saudi Aramco pretekla je Apple kao najvrjednija svjetska kompanija nakon što su veće cijene nafte podigle dionice najvećeg svjetskog izvoznika sirove nafte na rekordne nivoe, dok je rasprodaja tehnoloških dionica na berzama opteretila proizvođača iPhonea.
Tržišna kapitalizacija naftne kompanije Saudijske Arabije u srijedu je iznosila 2,426 biliona dolara, nadmašivši Appleovih 2,415 milijardi dolara za nešto više od 10 milijardi dolara. To je prvi put da je Saudi Aramco ponovo zauzeo prvo mjesto od 2020. godine.
Apple je postao prva kompanija koja je početkom januara dosegnula tržišnu kapitalizaciju od 3 biliona dolara, iako su njene dionice pretrpjele štetu posljednjih mjeseci jer ulagači ponovo procjenjuju visoke vrijednosti dionica kompanija u tehnološkom sektoru u svjetlu novih dešavanja u monetarnoj politici i zabrinutosti da će inflacija oslabiti potrošačke navike.
Proizvođač iPhonea održao se bolje od nekih tehnoloških kompanija, pao je za 19 posto u odnosu na januar. Appleove dionice pale su u srijedu u New Yorku za 5,2 posto na 146,50 dolara, čime je cijena dionice najniža od novembra.
Saudi Aramco prikupio je rekordnih 25,6 milijardi dolara u 2019. kada je Kraljevina – koja posjeduje 94 posto kompanije – uvrstila 1,5 posto svojih dionica u tada najveću inicijalnu javnu ponudu na svijetu. U februaru je vlada prenijela dodatnih 4 posto svojih dionica u državni fond Saudijske Arabije.
Dionice Saudi Aramca, koje su kotirane u Rijadu, porasle su 28 posto od početka godine i trgovale su po rekordnih SR46 (12,27 dolara).
Cijene nafte, koje su u martu nakon ruske invazije na Ukrajinu porasle na 14-godišnji maksimum od 139 dolara po barelu, pomogle su nekim od najvećih svjetskih naftnih i gasnih kompanija da ostvare rekordnu dobit u prva tri mjeseca ove godine, navodi Financial Times.
Očekuje se da će Saudi Aramco takođe prijaviti uvećanu dobit kada objavi rezultate u prvom tromjesečju. Neto prihod kompanije više se nego udvostručio u 2021. na 110 milijardi dolara jer je ekonomska aktivnost koja se ponovo oživljavala nakon ublažavanja globalnih ograničenja zbog koronavirusa oživjela potražnju za ugljovodonicima.