Sberbank Europe grupacija: Neto dobit lani 34 miliona eura

0
895
Sonja Sarközi, predsjednica Uprave Sberbank Europe grupacije

Sa neto dobiti od 34 miliona eura u 2018. godini, Sberbank Europe grupacija je dokazala svoju poziciju uspješnog igrača na bankarskom tržištu Centralne i Jugoistočne Evrope. Neto dobit je rezultat poboljšanog poslovanja, efikasnog upravljanja troškovima i smanjenim troškovima rizika.
Uvođenjem novih brzih kredita u Njemačkoj, povećanom potražnjom za kreditima u bankama, članicama i dosljednim razvojem digitalnog asortimana proizvoda omogućen je porast broja klijenata u 2018. godini.
Protekla godina je ujedno i najuspješnija godina od pojavljivanja Sberbanke na evropskom tržištu 2012. godine. Sve članice bilježe pozitivne rezultate. Odlična godina bila je u segmentu poslovanja sa stanovništvom: baza klijenata je porasla 7,4% na godišnjem nivou, a bruto iznos kredita je porastao za 13,7%.
Smanjen je omjer NPL plasmana sa 11,0% na 7,3% u odnosu na prethodnu godinu, i stabilan odnos kapitala (CET1 omjer redovnog osnovnog kapitala 16,6%).
“Postizanjem najboljih poslovnih rezultata tokom jedne finansijske godine, u skorijoj historiji Sberbank Europe grupacije, potvrdilo se da smo odabrali prave proizvode i usluge koje nudimo klijentima“, izjavila je predsjednica Uprave Sberbank Europe grupacije Sonja Sarközi.
Članice Sberbank Europe grupacije značajno su doprinijele pozitivnom rezultatu, te su čak povećale svoju neto dobit u 2018. godini u odnosu na prethodnu godinu sa izuzetkom Češke Republike na koju su se odrazile mjere restruktuiranja. Najveći doprinos u ukupnoj dobiti u 2018. godini bio je od Češke Republike ( 14,7 miliona eura) i Srbije (11,1 miliona eura).
Druge članice takođe su ostvarile zapaženu neto dobit tokom 2018. godine: Slovenija: 8,1 miliona eura, Hrvatska: 6,2 miliona eura, Mađarska: 4,3 miliona eura, Bosna i Hercegovina 6,2 miliona eura (Sberbank u BiH ima dvije podružnice: Sberbank BH d.d. Sarajevo sa rezultatom od 3,6 miliona eura i Sberbank a.d. Banja Luka sa rezultatom od 2,6 miliona eura).