Sberbank prodaje udjel u Fortenovi: Mogući kupac mađarska Indotek grupa

0
745
Sberbank posjeduje oko 40 posto vlasništva u Fortenovi

Ekonomske sankcije Rusiji zbog agresija na Ukrajinu ipak će utjecati i na vlasničku strukturu najveće hrvatske kompanije. Kako doznaje Jutarnji list od izvora u investicijskoj zajednici, ruska državna banka Sberbank na pragu je prodaje svog udjela u Fortenova grupi. Sberbank posjeduje oko 40 posto vlasništva u Fortenovi, najvećem trgovcu i proizvođaču hrane na području jugoistočne Evrope, a taj udjel je stekla kao kreditor koncerna Agrokor, kompanije koja je kroz kompleksan proces restrukturiranja i prinudne uprave transformirana u današnju Fortenova grupu.
Da je proces prodaje započeo, Jutanjem listu je službeno potvrđeno i iz Fortenova grupe tvrdnjom da je ‘započeo proces dubinske analize vezan uz moguću prodaju udjela u tvrtki’, ali odbijajući otkriti bilo kakve dodatne detalje.
Iako su iz Sberbanke kontinuirano naglašavali da nemaju dugoročnih ambicija ostanka u vlasničkoj strukturi Fortenove, moguća prodaja udjela u ovom trenutku ipak se može smatrati posljedicom sankcija kojima su izložene ruske banke, a koje bi u budućnosti mogle biti proširene i na Sberbank.
Kako objašnjavaju upućeni izvori, takav scenarij doveo bi Sberbank u situaciju da bi njezina imovina izvan Rusije bila zamrznuta, dok je s druge strane moguće da bi takav scenarij imao i negativan efekt na samo poslovanje Fortenove.
Teoretski, kada bi sankcije na Sberbank bile proširene na način da je imovina banke na području Evropske unije blokirana, bilo bi blokiran i proces upravljanja Fortenova Grupom, jer regulativa o upravljanju trgovačkim društvima u Nizozemskoj (gdje je Fortenova formalno registrirana) u nizu odluka zahtijeva dvotrećinsku većinu pri donošenju odluka na Skupštini dioničara. Bez Sberbankovih glasova, tu većinu je teoretski nemoguće postići. U tom kontekstu prodaja je logičan potez Sberbanke i iz perspektive budućnosti Fortenova Grupe, pod uvjetom da se nađe adekvatan kupac.
Iako odluka o prodaji očito još nije donesena te se može pretpostaviti da se razgovori vode s nekoliko mogućih kupaca, neslužbeno se doznaje da je ozbiljno zainteresirani kupac mađarski investicijski fond Indotek grupa, u većinsko vlasništvu jednog od najbogatijih Mađara Daniela Jellineka. Radi se o grupaciji koja upravlja imovinom u vrijednosti većoj od tri milijarde eura.
Otkupi li Sberbankov udjel, Indotek bi postao najveći pojedinačni dioničar Fortenove, ali bi – kao i Sberbank dosad – za donošenje ključnih odluka o poslovanju kompanije morao tražiti suglasnost dvaju preostalih velikih dioničara – hrvatskog poduzetnika Pavla Vujnovca (vlasnika Enna grupe) i ruske državne VTB banke koja drži 7 posto udjela u Fortenovi, a trenutno je podvrgnuta sankcijama.
Iz Fortenova grupe su u više navrata od početka rata u Ukrajini naglašavali da sankcije ruskim bankama ne utječu na poslovanje kompanije, a glavni izvršni direktor kompanije Fabris Peruško nedavno je taj stav dodatno osnažio objašnjenjem da su struktura kapitala i likvidnost Fortenova grupe stabilni, njezino financiranje je osigurano kroz američku investicijsku kompaniju HPS Investment Partners, a poslovanje se odvija preko domaćih, lokalnih banaka na tržištima na kojima Fortenova grupa posluje.