Schneider Electric Innovation Summit u znaku efikasnog upravljanja energijom

0
1065
J.P. Tricoire upozorio je da će se, ukoliko se ne poveća energetska efikasnost, nastaviti globalno zagrijavanje Planete

Schneider Electric, svjetski lider u upravljanju energijom i automatizaciji, okupio je 2. i 3. oktobra u Barceloni, na Innovation Summitu više od 3.500 klijenata, partnera, dobavljača i influencera te veliki broj ljudi koji su događaj pratili virtualno.
Bila je to prilika da svi oni čuju najnovije smjernice prema digitalizaciji privrede te upravljanju energetskim resursima, kao i o ključnim globalnim temama što su samoodrživost, energetska i operativna efikasnost, povezivost i bezbjednost. Posjetioci su najnovija tehnološka dostignuća i rješenja mogli da razgledaju i dožive kroz Inovacijski HUB, koji se prostirao na 5 hiljada kvadratnih metara te su mogli da poprate uspješne poslovne priče vodećih svjetskih i partnerskih kompanija.
Na otvaranju Innovation Summita, Jean Pascal Tricoire istaknuo je ambiciju kompanije u smjeru drastičnog smanjenja emisija CO2, te upozorio da će se, ukoliko se ne poveća energetska efikasnost, nastaviti put globalnog zagrijavanja Planeta iznad zadanih 1.5°C (prema Science-Based Targets i Pariškom sporazumu iz 2015).
U svega godinu dana Schneider Electric je primjenom energetski efikasnih rješenja smanjio CO2 emisije za 130,000 tona, što je za 22% smanjenje u 2018. u odnosu na 2017.
“Zgradarstvo i građevinski sektor imaju vodeću ulogu u ovoj transformaciji, budući da nose teret oko 30% globalne potrošnje energije i emisija stakleničkih plinova“, istaknuo je izvršni predsjednik kompanije J.P. Tricoire.

Do 2050. zgrade treba ubrzano obnoviti radi smanjenja CO2 emisije na nultu stopu

Prema Advancing Net Zero projektu World GBC vijeća (World Green Building Council), od danas do 2050. postojeće zgrade treba ubrzano obnoviti, kako bi se smanjila emisija stakleničkih plinova na nultu stopu. Od oktobra 2019., trinaest zgrada u vlasništvu grupacije Schneider ima nultu stopu emisije, a sve to zahvaljujući Schneider Electric EcoStruxure platformi i rješenjima za upravljanje digitalnom energijom.
Na Innovation Summitu ujedno su predstavljena značajna proširenja i poboljšanja otvorene, interoperabilne, IoT arhitekture i platforme EcoStruxure.
Kompanija Schneider Electric najavila je i saradnju sa brojnim novim partnerima, poput firmi Avnet i Iceotope u zajedničkom razvoju IT rješenja za hlađenje podatkovnih centara.
Kroz novi partnerski program, a ujedno i portal Schneider Electric Exchange, uz prethodno certificiranje, partneri će imati priliku da pristupe otvorenom eko-sistemu i nizu alata, dokumenata, sadržaja i rješenja koja će moći da im omoguće rješavanje izazova kod klijenata.