Schneider Electric ponovo uvršten u Bloombergov indeks ravnopravnosti spolova

0
230
Odlični rezultati Schneider Electrica u postizanje ravnopravnosti spolova na poslu

Schneider Electric, globalni predvodnik u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji, četvrtu godinu zaredom uvršten je u Bloombergov indeks ravnopravnosti spolova (IRS).
Bloomberg GEI pruža menadžerima i investitorima usporedive informacije o postizanju jednakosti spolova u najvećim kompanijama u svijetu. Riječ je o jedinstvenom mjerilu, koje transparentno pokazuje prakse i pravila koja primjenjuju korporacije s javno izlistanim dionicama na burzama vrijednosnica, u predočavanju podataka o ekološkoj održivosti, društvenoj odgovornosti i poslovanju, investitorima.
“Ponosni smo što smo već četvrtu godinu zaredom prepoznati kao kompanija koja nastoji uspostaviti jednakost među spolovima. Iako smo već napredovali u broju žena u našem upravnom odboru i odboru direktora, cilj je do 2025. godine u korporaciji imati 50% žena u broju svih novozaposlenih, 40% žena treba biti među menadžerima prvo nivoa i bar 30% u najvišem vodstvu korporacije. Ravnoteža spolova integralna je našem načinu poslovanja – to nam je poslovni prioritet”, izjavio je Jean-Pascal Tricoire, predsjednik uprave i izvršni direktor korporacije Schneider Electric.
Pokrenut 2016., Bloombergov IRS direktorima i investitorima daje usporedive informacije o postignućima najvećih svjetskih kompanija na području ravnopravnosti spolova. Indeks se sastoji od 59 mjerila raspoređenih u pet područja. Korporacije se procjenjuju prema dva osnovna kriterija – kvaliteti podataka i po tome koliko podataka pružaju na uvid.
“Korporacije koje su uvrštene u naš pokazatelj 2021 GEI šire opseg podataka o upravljanju poslovanjem, ekološkoj održivosti i društvenoj odgovornosti tako što u njih uključuju i podatke o jednakosti spolova, koje investitori sve više traže”, kaže Peter T. Grauer, predsjednik uprave korporacije Bloomberg.
Predanost korporacija objavljivanju podataka o jednakosti spolova dodatno potiče ideju uključivosti i transparentnost i kod drugih igrača na tržištu.
Na Bloombergovom pokazatelju jednakosti spolova Schneider Electric je iznadprosječno ocijenjen. Korporacija je dobila najviše ocjene jer je dala sve podatke, jer nema razlika u osobnim dohodcima među spolovima i zato što ima korporativnu kulturu koja potiče uključivost.
Uz uvrštenje u Bloombergov GEI pokazatelj, Schneider Electric je dobio i nekoliko drugih prestižnih priznanja tokom 2020. godine. Korporacija je uključena u popis 30 najboljih kompanija po promicanju raznolikosti, koji je sastavio Financial Times. Riječ je o pokazatelju koji mjeri uspjeh korporacija u promicanju svih vrsta raznolikosti. Schneider Electric je uvršten i u popis 50 najprivlačnijih poslodavaca organizacije Universum World, koji prepoznaje svjetske korporacije koje su se istakle u privlačenju, zapošljavanju i zadržavanju darovitih.