Novo otkriće: Zlato potvrđeno na novoj lokaciji u opštini Jezero

0
196
Na području opštine Jezero potvrđeno je postojanje novih zlatonosnih geoloških formacija

Nastavkom geoloških istraživanja kompanije Lykos Balkan Metals d.o.o. Bijeljina na teritoriji opštine Jezero potvrđeno je postojanje novih zlatonosnih geoloških formacija. Ovoga puta zlato je potvrđeno na lokalitetu Zekilova kosa, koji se nalazi sjeverozapadno od prethodno istraživanog lokaliteta Otomalj, a u sklopu istražnog polja Sinjakovo.
Posljednja analiza koja je rađena u svjetski poznatim laboratorijama potvrdila je postojanje većih količina zlata, koje u pojedinim dijelovima lokaliteta Zekilova kosa sadrže i do 4,89 grama po toni.
Navedenim istraživanjima zahvaćena je površina od 1,2 km2, a sudeći po dosadašnjim rezultatima, istražna zona otvara se dalje ka sjeverozapadu, gdje se očekuju i značajniji rezultati.

Pojedini dijelovi lokaliteta Zekilova kosa sadrže i do 4,89 grama zlata po toni

“Dodatna laboratorijska analiza uzoraka identifikovanih nedavnim geološkim i geofizičkim istraživanjem značajno je povećala naš istraživački interes za lokalitet Zekilova kosa. Dalje praćenje ovih izvrsnih rezultata bez sumnje je opravdano, a očekujemo da ćemo što skorije dobiti i saglasnost lokalne samouprave za nastavak geoloških istraživanja. Naši geolozi su, sistematičnim istraživanjima tla, otkrili uzbudljive površinske anomalije u područjima koja nikada nisu bila predmet modernih geoloških istraživanja”, poručio je Mladen Lujić, izvršni direktor kompanije Lykos Balkan Metals.
Podsjetimo, i početkom 2023. godine laboratorijski nalazi geoloških istraživanja na tri lokacije već su potvrdili postojanje zlatonosnih geoloških formacija na lokalitetu Otomalj koje doseže čak i do nevjerovatnih 27,5 grama po toni u kontinuitetu od čak 60 metara.