Simpozijum PEFOSS: Predstavljeni novi trendovi u šumarstvu i hortikulturi

0
956
Profesor Karl Stampfer, dekan sa bečkog univerziteta BOKU govorio je o izazovima sječe šume

Trodnevni Međunarodni simpozijum pod nazivom ‘Čovjek – Šuma – Nauka’ (PEFOSS) organiziran u povodu obilježavanja 70 godina postojanja i uspješnog rada Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, završio je sa radom danas.
U fokusu posljednjeg dana Simpozijuma bila je plenarna sekcija u okviru koje prof. dr. Karl Stampfer, dekan i eminentni stručnjak sa Univerziteta prirodnih resursa i bionauka (BOKU) iz Beča, koji je govorio o izazovima sječe šume koji se tiču ekonomske isplativosti, sigurnosti i utjecaja na životnu sredinu, kao i o novim tehnologijama koje se koriste u iskorištavanju šuma.
U ime Öz Orman İş Union organizacije Republike Turske, Settar Aslan je na plenarnoj sesiji govorio o borbi za zaštitu okoliša koja treba biti imperativ za sve nas, te je ukazao na važnost međunarodne saradnje u zaštiti i očuvanju šuma.

Međunarodni simpozijum ‘Čovjek – Šuma – Nauka’ (PEFOSS) okupio je više od 250 učesnika

U okviru sekcije ‘Planiranje gazdovanja šumama’ tematizirano je unapređenje inventurnih radova u procjeni stanja šuma i šumskih zemljišta u lokalnim inventurama šuma u BiH, kao i primjena savremenih informacionih tehnologija u procesu planiranja gazdovanja šumama.
Sekcija ‘Integrirana zaštita šuma’ bila je posvećena mjerama i metodama zaštite šuma, koje podrazumijevaju poznavanje složenosti šumskih ekosistema.
Eksperti su u okviru sekcije ‘Pejzažna arhitektura i hortikultura’ razmijenili nova znanja u ovoj struci i praktična iskustva u projektovanju različitih kategorija zelenih površina.
Tokom trajanja Simpozijuma, učesnici su bili u prilici čuti i zanimljiva predavanja posvećena šumskoj ekologiji i biodiverzitetu, a prezentirani su rezulati istraživanja stručnjaka iz Evrope, BiH, regije i Turske o vrijednostima i uticaju šume na čovjeka i zajednicu, ali i sve izraženijoj ugroženosti biodiverziteta koji ima važnu ulogu u održavanju ekološke ravnoteže i koji je najbolji indikator kvaliteta životne sredine. U zaključcima je istaknuto da je šumski ekosistem ugrožen neodrživom eksploatacijom vodnih i mineralnih resursa, prekomjernom sječom, intenzivnom erozijom tla i kontaminacijom svih sfera života.
Posebno interesantna bila je i poster sekcija na kojoj je bio izložen veliki broj naučno-stručnih projekata, a učesnici su imali priliku razgovorati sa autorima te dobiti dodatna objašnjenja o provedenim istraživanjima.
Međunarodni simpozijum PEFOSS 2018 završen je posjetom učesnika prašumi Ravna vala na Igmanu odnosno rezervatu s visokim stepenom biološke raznovrsnosti.
PEFOSS je okupio više od 250 učesnika, a predavači na Simpoziju bili su neki od vodećih svjetskih stručnjaka iz oblasti šumarstva i hortikulture iz Austrije, Bugarske, Češke Republike, Italije, Poljske, Njemačke, Velike Britanije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Švajcarske, Portugala, Rusije, Ukrajine,Turske i Bosne i Hercegovine.
Ovaj simpozij jedan je u nizu događaja kojim je Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, jedna od najstarijih visokoobrazovnih institucija u BiH, obilježio sedam decenija uspješnog rada. PEFOSS 2018 pružio je idealnu akademsku podlogu za istraživače i eksperte s ciljem prezentacije najnovijih rezultata, vodećih tehnologija i pravaca razvoja u šumarstvu i hortikulturi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here