Sindikat hemije i nemetala FBiH podržao Inicijativu ’20+5+6′

0
476
Granskim kolektivnim ugovorima definirat će se iznos minimalne plate za svaku djelatnost pojedinačno

Sindikat hemije i nemetala Federacije BiH podržao je prijedloge Udruženja poslodavaca FBiH u okviru ‘Inicijative 20+5+6’, a koji se odnose ne smanjenje stope doprinosa na plaće, poreskih olakšica za investiranje koje predlažu u prijedlogu Zakon o porezu na dobit i povećanje minimalne plaće za onoliko koliko bi iznosila smanjenja stope doprinosa na plaće.
“Godinama upozoravamo da se plaćaju nameti koje realni sektor više ne može podnijeti. Pod hitno se mora raditi na smanjenju poreza i doprinosa, povećanju plaće posebno radnicima u realnom sektoru, jer svjedoci smo koliko košta potrošačka korpa i pitanje je kako obični čovjek koji radi u realnom sektoru preživi mjesec. Rasterećenje mora ići u smjeru povećanja plaća radnika“, kazala je Kata Iveljić, predsjednica Sindikata hemije i nemetala FBiH.
U Sindikatu hemije i nemetala ističu da bi usvajanjem ovih mjera, povećanjem plaća i omogućavanjem radnicima da žive od svoje plaće u velikoj mjeri zaustavilo odlazak radne snage iz BiH. Naglašavaju da do sada nije uopće bilo političke volje da se rastereti privreda i smanje doprinosi i porezi.
“Usvajanje ovih prijedloga doprinijelo bi smanjenju ‘sive ekonomije’ i dodatnom zapošljavanju, što bi u konačnici omogućilo stabilnost budžetskih i vanbudžetskih fondova. Također, uvođenjem poreskih olakšica po osnovu investiranja dodatno bi rasteretilo radnike, na način da poslodavci sredstva za investicije ne bi izdvajali iz tekućih sredstava, što bi im ostavilo prostora za dodatna povećanja plaća“, dodala je Iveljić.