Fed: Trgovinski rat SAD i Kine koštat će svijet 850 milijardi dolara

0
1002
Svijet strahuje da bi eskalacija trgovinskog rata između Kine i SAD-a mogla izazvati globalnu ekonomsku krizu

Trgovinski rat između SAD i Kine koštat će svijet oko 850 milijardi dolara, dok će američka ekonomija izgubiti oko 200 milijardi dolara, procijenile su Federalne rezerve SAD.
U Federalnim rezervama (Fed) smatraju da će komercijalni rat koštati SAD i svijet skoro jedan posto njihovog BDP-a.
Mark Thornton, stručnjak iz Mises instituta, vjeruje da će ukoliko se sadašnji trend nastavi i Donald Tramp odluči da još više pooštri odnos prema Kini rast globalnog BDP-a u 2019. godini iznositi samo dva posto, umjesto 2,6 posto, izračunala je Svjetska banka.
Trumpova administracija i dalje insistira na tome da sve njene antikineske mjere idu u korist SAD-a. U Bijeloj kući vjeruju da tarife omogućavaju smanjenje trgovinskog deficita između Amerike i Kine.
U praksi, antikineske mjere samo usporavaju rast nacionalnog BDP-a. Tako se kompozitni vodeći indikator za SAD smanjio na 98,8 bodova, što je njegov rekordni minimum od 2010. godine.

Trump odgodio povećanje dijela carina Kini

Ipak, svjetski mediji navode da je Donald Trump do 15. oktobra odgodio povećanje carina (25 do 30%) na robu vrijednu 250 milijarda dolara koju uvozi Kina, ‘kao znak dobre volje’ dok se početkom oktobra nastavljaju američko-kineski trgovinski pregovori.
U nastojanju da smanji utjecaj trgovinskog rata na svoju ekonomiju, Kina je nešto ranije objavila da ukida dodatnu carinu na 16 vrsta proizvoda koje uvozi iz SAD.