Sindikat rudara i Vlada FBiH postigli dogovor za 10 od 13 rudarskih zahtjeva

0
431
Press konferencija nakon prvog sastanka pregovaračkog tima Vlade FBiH i Sindikata radnika rudnika

Na prvom sastanku pregovaračkog tima Vlade Federacije BiH i Sindikata radnika rudnika u FBiH koji je održan večeras u Sarajevu, postignut je dogovor o 10 od ukupno 13 rudarskih zahtjeva.
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić rekao je da će se pregovori nastaviti sutra ujutru u osam sati prije sjednice Parlamenta.
“Bilo je puno stvari koje nisu bile usaglašene i s jedne i s druge strane. Sutra rano ujutru nastavljamo pregovore i nadam se da ćemo usaglasti i ostale tačke”, kazao je ministar Džindić.
Predsjednik Sindikata rudnika radnika u FBiH Sinan Husić očekuje da bude postignut dogovor i o preostalim zahtjevima, kako bi rudnici iz koncerna Elektroprivrede BiH ponovo pokrenuli proizvodnju.
“Ono što je usaglašeno i oko čega nema više pregovora je povećanje cijena uglja, sredstva se planiraju na uplaćenje troškova na platu. Nećemo više plate bez poreza i doprinosa. Dio sredstava ide na zaostala dugovanja”, kazao je Husić.
Direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija je dodao da je bitno da se što prije usaglase sve tačke sporazuma kako bi bila nastaviljena proizvodnja u rudnicima.
“Ostale su tri tačke koje ćemo razmotriti i jedna i druga strana i sutra ujutro se ponovo sastajemo i ukoliko budemo imali saglasnost da potpišemo sporazum. Vrlo bitno je da što prije usaglasimo kako bi počela proizvodnja u rudnicima”, kazao je Andelija.