Sindikat rudara traži od Vlade FBiH ispunjenje 13 zahtjeva, u protivnom najavljuju nove proteste

0
412
Hoće li biti opet protesta rudara ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu?

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH danas je na vanrednoj sjednici u Tuzli, usaglasio listu od 13 zahtjeva, koji će biti dostavljeni u Predstavnički dom Parlamenta FBiH i klubovima poslanika u ovom domu, Vladi Federacije BiH te Ministarstvu energije, rudarstva i industrije FBiH.
Sindikat je uputio poziv Parlamentu i Vladi FBiH da najkasnije do 1. decembra realizacijom navedenih zahtjeva osiguraju uslove za prekid radničkog neposluha i početka proizvodnje u rudnicima u sastavu koncerna Elektroprivreda BiH. U protivnom, ukoliko ne budu prihvaćeni njihovi zahtjevi, navode da će biti određen novi datum protesta rudara ispred Vlade FBiH.
Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić, između ostalog je naveo da je njihov prvi zahtjev smjena generalnog direktora Elektroprivrede BiH Admira Andelije. Rudari traže i smjenu direktora Rudnika uglja Kreka u Tuzli zbog katastrofalnih proizvodnih rezultata i narušenih međuljudskih odnosa.
Rudari traže i da EPBiH do kraja maja 2022. sačini Plan i program uvezivanja radnog staža svim radnicima rudnika koji su u sastavu koncerna, da se EPBiH i Sindikat usaglase o primjeni Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH, te da se obavežu da najkasnije do kraja aprila naredne godine usaglase jedinstven Pravilnik o radu i Pravilnik o radnom učinku za sve rudnike u sastavu koncerna, da se EPBiH i rudnik uglja Gračanica obavežu na nastavak provođenja aktivnosti koje za krajnji cilj imaju otvaranje zamjenskog kapaciteta za PK Dimnjače u rudniku uglja Gračanica…