Kod Bratunca otvoren zajednički granični prijelaz BiH i Srbije i most ‘Bratoljub’

0
438
Svečano otvoren zajednički granični prijelaz Bosne i Hercegovine i Srbije i most 'Bratoljub'

Zajednički granični prijelaz i terminal Bosne i Hercegovine i Srbije i most ‘Bratoljub’ preko rijeke Drine između dvije općine, Bratunca (BiH) i Ljubovije (Srbija) danas su zvanično otvoreni.
Na cerimoniji otvaranja mosta bili su ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović kao i srbijanski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, zatim premijer Republike Srpske Radovan Višković, te načelnici općina Srđan Rankić i Milan Jovanović i drugi zvaničnici.
Radovi na graničnom prijelazu su počeli u aprilu prošle godine i finansirala ih je Uprava za indirektno oporezivanje BiH. Vrijednost radova je iznosila 14,5 miliona KM, a završeni su prije dva mjeseca, obavljen je tehnički prijem i potpisani su sporazumi za početak rada graničnog prijelaza.
Novi granični prijelaz bit će zajednička lokacija carinskih i policijskih organa BiH i Srbije, prvi takve vrste u regionu. Bit će to međunarodni granični prijelaz prvog reda na kojem će biti dozvoljen i promet robe koja podliježe inspekcijskom nadzoru. Prijelaz će imati tri ulazne i tri izlazne trake te traku za bicikliste.
Izgradnjom mosta ‘Bratoljub’ privrednicima iz Srebrenice, Bratunca i Ljubovije, ali i susjednih općina, bit će olakšan transport i smanjeni troškovi prijevoza robe.