Sindikat trgovine BiH: Ne može se vlast radovati prilivima u budžete zbog poskupljenja, dio toga mora se vratiti radnicima

0
539
STBIH održao Otvoreni prvomajski studio i poslao poruku o ključnim problemima zaposlenih u ovom sektoru

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBIH) povodom Međunarodnog praznika rada danas je u Sarajevu održao Otvoreni prvomajski studio te poslao poruke javnosti o ključnim problemima s kojima se zaposleni u ovom sektoru suočavaju.
Predsjednica STBIH Mersiha Beširović istakla je kako je cilj uspostaviti 1. maj kao dan porodice, zbog čega su se i odlučili na drugačije obilježavanje.
“Ovo je borba za prava svih radnica i radnika u trgovini, ali i borba za prava svih građanki i građana. Činjenica sa smo danas interese nas u trgovini stavili u drugi plan i postavili sebi kao prioritet zajedničke probleme, govori koliko smo svjesni izazova današnjeg vremena. Svakodnevni rast cijena zahtijeva hitnu akciju vlasti. Ne mogu vlasti ove zemlje sjediti i aplaudirati stalnim poskupljenjima i radovati se prilivima u budžete. Dio toga se mora vratiti građanima kako bi preživjeli“, kazala je Beširović.
Istaknula je i kako je u odnosu na prošlogodišnji 1. maj mnogo više općina u kojima se nedjeljom ne radi.
“U Sarajevu to još nije slučaj. Ipak, sa našim socijalnim partnerima smo napravili jedan iskorak i rad na dane državnih praznika regulisali kolektivnim ugovorom. Svi oni koji su danas na radnim mjestima rade skraćeno, a sutra neće raditi. Oni koji danas rade imaju 100 posto uvećanu dnevnicu. Mi kao sindikat nismo s tim zadovoljni, borimo se za to da nedjelja i držani praznici budu dani kada će radnice i radnici biti sa svojim porodicama“, kazala je Beširović.
Podršku STBIH dala je i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, koja je svima čestitala 1. maj.
“Dok mi sjedimo ovdje, naši sugrađani iz oblasti trgovine i uslužnih djelatnosti rade. Posebno bih istakla težak položaj žene. Dok svi ne budemo imali ista prava, 1. maj za mene neće biti proslava puna radosti“, kazala je gradonačelnica Karić.
U Otvorenom prvomajskom studiju danas su se radnicima obratili i socijalni partneri iz kompanija Bingo i Konzum.
Andrijana Bukvarević, direktorica Sektora ljudskih resursa Binga, istakla je da je odnos ove kompanije sa sindikatom partnerski.
Aldina Kujundžić, predstavnica ljudskih resursa Konzuma i Mercatora, istaknula je kako vlasti prilikom donošenja odluka ima osjećaj da oni dolaze iz trgovačkog sektora i da se vodi računa o pravima zaposlenika.
STBIH su se pridružili i zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, te se time uključili u konstruktivni socijalni dijalog.