Sistem naplate RTV takse mora se riješiti kvalitetnim zakonom

0
903
Ministar Jusko se sastao sa predstavnicima Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko razgovarao je danas sa predstavnicima Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u. Teme sastanka bile su Zakon o javnom RTV sistemu, problem stabilnog finansiranja javnih servisa i proces digitalizacije.
“Ministarstvo komunikacija i prometa BiH predložilo je izmjene ovog zakona 2015. godine čime bi se izmijenio sistem naplate takse, međutim iste nisu naišle na podršku. Naime, bez kvalitetnog zakona problem naplate RTV takse ne može biti riješen. Ministarstvo će raditi na tome da javni RTV servisi imaju kontinuiranu kvalitetnu naplatu RTV takse”, kazao je ministar Jusko, dajući punu podršku Sindikatu u borbi za njihova prava.
Predsjednik Sindikata samostalnih radnika u BHRT-u Damir Smital je u svoje i uime Sindikata ponudio saradnju ministru Jusku i njegovom timu na izmjeni navedenog zakona.
“Prijedlog Sindikata u vezi sa izmjenom Zakona tiče se izmjena definicije RTV takse koja predstavlja problem pri utuženju, odnosno kada RTV servisi žele naplatiti RTV taksu u sudskom procesu, zatim formiranja zajedničke službe za naplatu RTV takse, kao i planiranja sredstava u budžetu BiH za vraćanje duga Evropskoj radiodifuznoj uniji. Nadamo se što skorijem usvajanju izmjena Zakona s obzirom na to da finansiranje BHRT-a ovisi isključivo o ugovoru sa Elektroprivredom BiH, koji ističe krajem ove godine”, kazao je Smital.