Suzuki će štititi motocikliste laserima

0
1531
Sve više se razmišlja o uvođenju laserskih sistema na motocikle (Foto: Ilustracija)

Motociklističke nesreće značajno učestvuju u crnim statistikama o bezbjednosti u saobraćaju, a jedan od razloga je i što im ostali učesnici nerijetko oduzimaju prednost. Iskusniji motociklisti zato su konstantno na oprezu, pa nastoje da predvide reakcije vozača u svojoj blizini kako bi izbjegli ono najgore.
Suzuki bi uskoro mogao da im olakša ovaj zadatak uvođenjem laserskih sistema na motocikle. Prema planovima koje je Suzuki priložio u svrhu patentiranja može se zaključiti da japanski proizvođač radi na mehanizmu koji bi pomoću laserskih dioda u realnom vremenu iscrtavao dinamički svjetleći ‘kavez’ oko motocikla u vožnji.
Ova kutija bi se smanjivala pri sporijoj i povećavala pri bržoj vožnji kako bi ostale vozače upozorila da zadrže bezbjedno odstojanje. Sistem bi takođe bio uparen sa senzorima za nadzor kretanja bliskih vozila, pa bi bio sposoban da ostalim vozačima pokaže koliko su blizu motociklu, prenosi Tportal.hr.
Primjera radi, ako počnete da se približavate motociklisti pozadi, projektovano svjetlo će početi da treperi, a ako mu se približite previše – prikazaće veliko crveno X.
Sistem je čak povezan i sa žiroskopom pa je sposoban da projektuje ispravne dimenzije sigurnosnog kaveza čak i kada je vozač nagnut u krivini.