Škoda u Sarajevu predstavila električni Enyaq iV za tržište BiH

0
394
Škoda je nove električne modele Enyaq iV zvanično predstavoča na bh. tržištu

Nakon lani održane svjetske premijere, Škoda je za bh. tržište svoj novi model Enyaq iV zvanično predstavila jučer u Sarajevu. Riječ je o potpuno električnom SUV modelu Enyaq iV, koji osim nove tehnologije (u cilju potpune dekarbonizacije automobilskog segmenta planiranog do 2050. godine) i odličnih performansi donosi i novi dizajn.
Tom prilikom, predstavnici bh. medija, među kojima je bio i urednik poslovnog portala Profitiraj.ba, imali su priliku i da vožnjom preko Bjelašnice do Trnova testiraju tri vozila Enyaq iV, specijalno za ovu priliku dovezena iz Češke. Među njima bio je i nulti primjerak Škoda Enyaq iV Founders Edition modela, koji je prvi serijski sišao sa proizvodne trake i nosi oznaku broj 0000/1895.

Na prezentaciji je bio i nulti primjerak Škoda Enyaq iV Founders Edition modela

Škoda Enyaq iV je dostupan u dvije karoserijske izvedbe, kao klasični SUV i SUV Coupe. I ti modeli bili su dostupni bh. novinarima na testnoj vožnji. Praktično, na testnoj vožnji mogli smo isprobati tri Enyaq iV modela – u izvedbi Sportline, Founders Edition i vRS Coupe.
Enyaq iV je baziran na modularnoj MEB platformi koju je razvila Volkswagen Grupacija za električne modele i proizvodi se u glavnoj Škodinoj fabrici u Mladoj Boleslavi.

Enyaq iV je baziran na modularnoj MEB platformi: Coupe sa prepoznatljivom zelenom bojom

Baterija smještena u podu vozila, dostupna je u tri kapaciteta, a Enyaq iV pogone elektromotori snage 109 kW i 220 Nm okretnog momenta (osnovni model spogonom na zadnje točkove) s baterijom bruto kapaciteta od 55 kWh za domet do 340 km, zatim model sa baterijom od 62 kWh, te sa električnim motorom snage 132 kW i 310 Nm okretnog momenta.

Baterija je smještena u podu vozila, a dostupna je u tri kapaciteta

Enyaq iV 80 ima elektromotor od 150 kW sa 310 Nm okretnog momenta i sa baterijom kapaciteta 82 kWh ovaj model ima domet sa jednim punjenjem, po WLTP ciklusu 520 km.
Model 80x iV sa 195 kW ima pogon na sva četiri točka, kao i najsnažniji model RS iV sa 225 kW, koji do ‘stotke’ ubrzava za samo 6,2 sekunde a postiže maksimalnu brzinu od 180 km/h.

Škoda Enyaq iV ima i prepoznatljiv dizajn, a sprijeda se ističu velika opciona maska Crystal Face te matrix LED svjetla, dok točkovi od 18 do 21 inča dodatno naglašavaju masivan i atraktivan izgled ovog vozila.
Modeli Enyaq iV imaju veliki izbor standardne opreme, čak i u osnovnoj varijanti.
Prve isporuke Enyaq iV modela na tržištu BiH očekuju se u prvom kvartalu 2023. godine, a cijene će, kako je rečeno, biti poznate tek u novembru ili decembru ove godine.