Skupština dioničara Aluminija odbila ponudu Abraham grupe

0
616
Finansijska konsolidacija Aluminija Mostar obuhvata izmirenje dugovanja u iznosu od 389,2 miliona KM

Skupština dioničara mostarskog Aluminija d.d. Mostar većinom glasova danas je odbila ponudu kinesko-izraelske Abraham grupacije za zakup mostarskog Aluminija.
Za prihvatanje ponude glasalo je 22% dioničara, među kojima i predstavnik Republike Hrvatske. Inače, Vlada Federacije BiH i mali dioničari u Aluminiju imaju po 44 posto vlasničkog udjela, a Vlada Hrvatske preostalih 12 posto.
Stipe Buljan, zastupnik Vlade FBiH, nakon Skupštine dioničara rekao je novinarima da je glasao protiv jer u ponudi Abraham grupe postoji niz nejasnoća i tehničkih grešaka.
“Odluku je Nadzorni odbor donio na ime druge kompanije, umjesto na onu koja je trebala sklopiti ugovor sa Aluminijem. Prijedlog je bio da to bude Aluminij dd Mostar sa Aluminij Industry, dok je u ugovoru to Abraham grupa. Dakle, riječ je o dvije pravne osobe iz Federacije BiH i jednoj stranoj”, dodao je Buljan.
On je dodao da je Abraham grupa ponudila iznos od 30 hiljada maraka za zakup postrojenja Aluminija.
Podsjetimo, jučer je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao da u ugovoru ima niz nejasnoća i grešaka koje dovode u pitanje realizaciju ugovora.

Vezani tekst: Vlada FBiH odbila ponudu Abraham Group za Aluminij: Trebalo bi 450 do 1000 godina da vrate dug