Skupština Kantona Sarajevo usvojila rebalans budžeta za 2020.

0
382
Za isplatu socijalnih naknada iz budžeta KS uplaćeno je 1.099.865 KM

Skupština Kantona Sarajevo danas je usvojila Rebalans budžeta Kantona Sarajevo za 2020. godinu po hitnom postupku, koji iznosi 1 milijardu i 135 miliona KM.
Kako je pojasnio ministar finansija Jasmin Halebić, ovaj dokument predstavlja već drugi rebalans budžeta u ovoj godini. Glavni razlog za pripremu Rebalansa budžeta je ubrzavanje isplate finansijske podrške privrednicima u Kantonu Sarajevo, čije poslovanje je pogođeno negativnim posljedicama širenja koronavirusa.
“Proces administriranja finansijskih sredstava dobivenih od strane MMF-a sa viših nivoa ka nižim već dugo traje, a privrednici to čekanje sve teže podnose. U takvoj situaciji najmanje što Vlada KS može učiniti jeste da Rebalansom budžeta omogući isplatu podrške privredi iz budžetskih sredstava”, ocijenio je ministar Halebić.
Nakon što je usvojen Rebalans on je postao i funkcionalan jer će ubuduće omogućiti Vladi brzo reagovanje bez skupštinskih procedura, ukoliko bude potrebno vršiti dalje preraspodjele odobrenih sredstava shodno budućim potrebama privrede.
Kako je istaknuto, sredstva od MMF-a nisu upitna, a po njihovom uplaćivanju Kantonu Sarajevo bit će ugrađena u Budžet KS, kao i prihodi iz drugih izvora. Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o izvršavanju Budžeta Kantona Sarajevo za 2020. godinu također je usvojen po hitnom postupku.