Slovenija četvrti investitor u BiH sa uloženih 486 miliona eura

0
2404
Direktor FIPA-e Gordan Milinić u razgovoru sa novoimenovanom ambasadoricom Slovenije u BiH Zoricom Bukinac

Slovenija zauzima 4. poziciju na ljestvici zemalja stranih investitora u BiH sa uloženih 486 miliona eura, ili 7,3% od ukupnog iznosa stranih investicija u BiH, istakao je direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Gordan Milinić u razgovoru sa novoimenovanom ambasadoricom Slovenije u BiH Zoricom Bukinac.
Najznačajnije slovenačke investicije su Petrol, Droga Kolinska, Perutnina Ptuj, NLB, Telekom Slovenije.
Ohrabruje činjenica da se ulaganja iz Slovenije nastavljaju za razliku od prethodnih godina kada su bila u velikoj mjeri usporena. Tokom 2016. godine, Slovenija je investirala 42,1 milion KM, te 15,5 miliona KM u 2017.
Ambasadorica Bukinac je istakla da je od ukupnog iznosa slovenačkih investicija u svijetu, 10% investirano u BiH. Također je naglasila da će Slovenija u narednoj godini raditi na jačanju turističkog i kulturnog povezivanja sa BiH.
Razgovarano je i o privrednoj konferenciju koju ambasada BiH u Ljubljani planira organizirati u prvom tromjesečju 2018. godine sa ciljem predstavljanja BiH i mogućnosti za ulaganje slovenačkim privrednicima.
Dogovorena je zajednička suradnja na pružanju podrške postojećim slovenčakim investitorima u BiH, kao i novim koji budu zainteresirani za ulaganje u BiH, saopćeno je iz FIPA-e.